Nyárelő az Isztriai-félszigeten és a Plitvicei-tavaknál


nyomtatás
Idegenvezetés audio készülékkel

plitvice_lakes_national_park_waterfall-widescreen_wallpapersIdőpont: 2018. június 7-10. (4 nap/3 éjszaka)

Utazás: légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata)

Elhelyezés: 3 éjszaka Lovranban, 3*-os tengerközeli szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-szobákban

Ellátás: félpanzió

Útvonal: Veszprém – Tapolca – Keszthely – Letenye –Rijeka – Opatija – Lovran – Pula – Rovinj – Poreč – Lovran – Plitvice – Lovran – Zágráb – Trakosčan – Letenye – Keszthely – Tapolca – Veszprém

 

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 5 órakor az OMV benzinkút parkolójából, utazás rövid pihenőkkel a horvát Adria második legnagyobb kikötővárosába, Rijekába. Séta az Osztrák-Magyar Monarchia egykori legfontosabb tengeri kapuja, Fiume kikötői negyedében, majd továbbutazás az Učka hegység lábánál, védett öbölben fekvő Opatijaba: ismerkedés a Monarchia hangulatát és eleganciáját őrző népszerű gyógyüdülőhely, Abbázia nevezetességeivel. A Preluk öbölből indul a Lungomare sétány és az Opatijai Riviérán át a tengerpart vonalát követve 12 kilométer hosszan egészen Lovranig vezet. A gazdag történelmi és turisztikai múltra visszatekintő város a babérról kapta nevét (lovor), amely gazdagon nő a környéken és távol tartja a szúnyogokat. Vacsora és szállás Lovranban (3 éj).

2. nap: Reggeli után egész napos fakultatív kirándulás az Isztriai-félszigeten. A gazdag történelmi múltú Pula, az „Isztria fővárosa”, a XIX. századtól az I. világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének központja volt. Városnéző séta keretében az ókori építészet nevezetes emlékeinek (Amfiteatrum, Herkules- és Aranykapu, Sergius diadalív, Augustus temploma, városháza) megtekintése. Az olaszos hangulatú, sziklaszirtre épült Rovinj a horvát tengerpart egyik legromantikusabb városa, a turizmus térhódítása ellenére ma is aktív halásztelepülés. Az autómentes óváros korábban sziget volt, a szárazfölddel csak a 18. században kötötték össze. Pálmafás kikötőjéből kacskaringós, macskaköves utcák vezetnek a sziget legendás védőszentjének, St. Euphemianak a szirt csúcsán álló templomához, ahonnan belátható a gyönyörű város és a tenger. Isztria tagolt partvidékének egyik érdekes látnivalója a Rovinj és Poreč között, 10 km mélyre benyúló, kb. 10 millió évvel ezelőtt keletkezett Limski kanal, a Lim-csatorna vagy más néven „Isztria fjordja”. Neve a latin limes szóból származik, a Római Birodalomban ugyanis a csatorna képezte a határát a pulai és a poreči régiónak. A középkorban kalózok vertek itt tanyát, akik ebből a jól védhető öbölből terrorizálták a velenceiek kereskedelmi hajóit. Fotószünet a felső út menti parkolónál. A kétezer éves Poreč óvárosának két utcája ma is a római kori városszerkezetre épül, meghagyva az eredeti utcaszerkezetet, és utcaneveket. Számos történelmi épülete a rómaiak, gótok, bizánciak, frankok, szlávok, és velenceiek keze nyomát őrzi, később a város Ausztriához, és az Osztrák-Magyar Monarchiához is tartozott. Poreč első számú látványossága a VI. század elején, egy római szentély alapjaira épült Euphrasius bazilika. A templom kupolájának és belső részének mozaikjai és festményei a bizánci művészet legszebb példái közé tartoznak a világon. Az épületegyüttes méltán vált az UNESCO világörökség részévé. Vacsora és szállás, mint előző nap.

3. nap: Reggeli után egész napos fakultatív kirándulás a Plitvicei Nemzeti Parkba: kb. 4-5 órás túra (gyalog, hajóval és kisbusszal) a tavak és vízesések között. Az 1949-ben alapított 20 ezer hektáros Plitvicei Nemzeti Park az egyik legrégebbi nemzeti park Délkelet-Európában, ami 1979 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A Matica, Rječica és Plitvica folyók alakították ki az évezredek alatt a tájat, a felső és alsó tavakat pedig két folyó, a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka táplálja. Legmagasabb pontja a 637 méteren fekvő Proscanski tó, míg a legalacsonyabb az 503 méteren lévő Novakovića brod. Híres vízesései közül a leglátványosabb a 78 méter magas Veliki slap (Nagy vízesés). Vacsora és szállás, mint előző nap.

4. nap: Reggeli után indulás hazafelé. Útközben látogatás Zágrábban, városnéző séta a horvát főváros történelmi városrészeiben, a középkorban alapított Káptalandombon és a Felsővárosban (katedrális, Sabor, Szt. Márk templom, latrok tornya, Strossmayer sétány, Jelačić tér, stb.). Zágrábtól kb. 80 km-re található a Trakosčani várkastély, amely Horvátország egyik legszebb és legromantikusabb kastélya. A XIII. sz-ban épült eredeti vár magja egy román stílusú erőd volt, amit a török támadások idején továbbépítettek. Mai formáját a XIX. században nyerte el mai alakját, amikor neogótikus stílusban átépítették az egész várat. Az átépítés finanszírozásához a Draskovich család eladta a klenovniki kastélyát, mely Horvátország egyik legnagyobb kastélya. A felújítás után a Draskovich család Trakosčanba költözött, majd a II. világháború után elmenekültek innen. Egykori várkastélyuk ma a Horvát Köztársaság tulajdona.
A kastélylátogatás után továbbutazás hazafelé, érkezés Veszprémbe várhatóan a késő esti órákban.

 

Részvételi díj: 59.900 Ft/fő (tartalmazza az utazást, 3 éjszakai szállást félpanzióval, az üdülőhelyi díjat, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat és a fakultatív programok költségét)

TÖRZSUTAS+ELŐFOGLALÁSI KEDVEZMÉNY!!!    2018. március 9-ig törzsutasoknak 6 %, új utasoknak 4 % kedvezmény  a részvételi díj árából 40 % előleg befizetése esetén (törzsutas: aki 2016-ban és/vagy 2017-ben irodánk saját szervezésű többnapos útján részt vett). 2018. március 9. után 4 % törzsutas kedvezmény a részvételi díj árából.

1 ágyas felár: 7.900 Ft/főRovinj

BBP biztosítás: 1.800 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 280 HRK/fő 

Fakultatív kirándulások (minimum 20-20 fő jelentkezése esetén):
– Pula – Rovinj – Poreč: 5 500 Ft/fő
– Plitvicei-tavak: 7 900 Ft/fő
(irodánkban fizetendő, tartalmazza az autóbusz költségét és az idegenvezetést)

 Csatlakozási lehetőség: a jelzett útvonalon.

Ingyenes transzferlehetőség minimum 4 fő jelentkezése esetén: Szombathely-Tapolca és vissza útvonalon.

unesco   Porec-Euphrasius bazilika, Plitvice

Utazási tanácsok Horvátországba utazóknak

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!