A rejtélyes Bosznia felfedezése


Idegenvezetés audio készülékkelnyomtatás

MostarIdőpont: 2020. május 8-11. (4 nap/3 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Elhelyezés: 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban,
2 éjszaka Medjugorjéban B kategóriás panzióban
1 éjszaka Szarajevóban, 3*-os szállodában

Ellátás: reggeli (fakultatív vacsora)

Útvonal: Veszprém – Tapolca – Keszthely – Marcali – Nagyatád – Barcs – Daruvár – Banja Luka –Jajce – Medjugorje – Kravice – Počitelj – Blagaj – Mostar – Medjugorje – Konjic –Szarajevó – Visoko – Zenica – Eszék – Mohács – Veszprém

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 4 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Nagyatád – Barcs – Banja Luka útvonalon a Vrbas-folyó gyönyörű, kanyonokkal tarkított völgyén át Jajce városába. A viharos múltú város számos magyar történelmi vonatkozással bír. A város jelképe a 23 méter magas vízesés, melynek szépsége magát Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, aki “Jajcei vízesés” címmel festette meg a tájat. A közelben láthatóak a Pliva-folyóra épített vízimalmok is, melyeket Bosznia nemzeti emlékműveiként tartanak számon. Ezt követően továbbutazás dél felé, fakultatív vacsora és szállás Medjugorjéban (2 éj).

2. nap: Reggeli után séta Medjugorje városában, mely az 1981. évi Szűz Mária jelenés óta lett ismert zarándokhely. Habár a római katolikus egyház elismerése még várat magára, az elmúlt 20 évben ide látogató több millió turista békét és megnyugvást talált ezen a helyen. Fakultatív programként a kegytemplom és környékének  megtekintése. Ezt követően utazás a festői szépségű természeti látványossághoz, a Kravice vízeséshez. Fotószünet a 25 méter magas és közel 120 méter széles zuhatagnál. Továbbutazás a keleties hangulatú, ősi muszlim városba, Počiteljbe, séta a hangulatos kis utcákon (Hadzsi Ali mecset a medreszével, középkori várrom). A város újra művésztelepként is működik, a világ minden tájáról érkeznek festők a táj szépségének megörökítése céljából. A látogatást követően indulás a Buna partján épült Blagajba. A város legfőbb nevezetessége a Buna forrásánál, csodálatos természeti környezetben, táncoló dervisek által alapított kolostor (Tekija). A folyó partján sétálva bepillantást nyerhetünk a hagyományos oszmán kori építészet emlékeibe, ilyen a Velagić-ház és a hozzá tartozó vízimalom (kívülről). Ezután indulás Mostarba: séta a gyönyörű, törökös hangulatú városban, a jellegzetes bazárral szegélyezett utcákon. A város a mai napig etnikailag megosztott, a folyó egyik partján jellemzően bosnyákok, a másik parton pedig horvátok élnek: a víz fölött átívelő, újjáépített Öreg Híd (Stari most) ma része az UNESCO világörökségének. A séta végén a Muslibegović ház megtekintése. Szabadprogram Mostarban majd visszautazás a szálláshelyre és fakultatív vacsora.

3. nap: Reggeli után utazás a Neretva vadregényes völgyét követve a folyó partján elterülő Konjic város érintésével, amelynek jelképét, az Öreg Hidat csak 2009-ben nyitották meg ismét. Ezt követően továbbutazás Szarajevóba, és gyalogos belvárosi séta keretében ismerkedés a bosnyák főváros középkori török és monarchiás nevezetességeivel: Városháza, Ferenc Ferdinánd elleni merénylet helyszíne, a Baščaršijában a sok törökös emlék (a Gázi Huszrev bég dzsámi, medresze, Sebilj, stb.). Majd látogatás a Régi szerb templomban és a hozzá tartozó értékes ikonmúzeumban. Szabadidő, szállás és fakultatív vacsora a fővárosban (1 éj).

4. nap: Reggeli után utazás a Visoko melletti rejtélyes boszniai piramisokhoz. Dr. Semir Osmanagić amatőr régész nemrég közzétett hipotézise szerint a sűrű növényzettel borított, szabályos piramis alakú hegyeket nem a természet hozta létre, hanem ember alkotta piramisok. Az általa a völgyben talált 7 hegy közül néhánynak már nevet is adott, közülük a leghíresebb a 220 méter magas Nap piramis. A régész elmélete szerint a piramisokat alagutak kötik össze, és a közelben már egy földalatti járat feltárása folyik: látogatás az eddigi feltárások helyszínén. Ezt követően hazautazás Zenica – Eszék – Mohács útvonalon, érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges! A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.

Részvételi díj: 59.900 Ft/fő (tartalmazza az utazást, 3 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat és a fakultatív vacsora költségét.)

TÖRZSUTAS+ELŐFOGLALÁSI KEDVEZMÉNY!!!    2020. február 28-ig törzsutasoknak 6 %, új utasoknak 4 % kedvezmény  a részvételi díj árából 40 % előleg befizetése esetén (törzsutas: aki 2018-ban és/vagy 2019-ben irodánk saját szervezésű többnapos útján részt vett). 2020. február 28. után 4 % törzsutas kedvezmény a részvételi díj árából.

Vacsora felár: 8.700 Ft/fő – 3 vacsora

1 ágyas felár: 10.800 Ft/fő

BBP biztosítás: 1.800 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 40 €/fő

Csatlakozási lehetőség: Veszprém-Tapolca-Keszthely-Marcali-Nagyatád
Leszállási lehetőség: Mohács-Szekszárd-Siófok-Veszprém
Ingyenes transzfer Szombathelyről és Sárvárról minimum 4 fő jelentkezése esetén.

 Mostar 

Utazási tanácsok Bosznia-Hercegovinába utazóknak

Jelentkezés az utazásra: A rejtélyes Bosznia felfedezése 2020.05.08-11. (reggeli)

 

Ellenőrzés