Szentföldi zarándoklat

Jerusalem

Időpont: 2020. április 21-27. (7 nap/6 éjszaka)
Lelki vezető: Dr Takáts István atya, érseki helynök
Utazás: EL AL izraeli légitársaság menetrend szerinti járatával Budapest-Tel-Aviv-Budapest útvonalon
Elhelyezés: középkategóriájú szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban (3 éj Tiberiasban, 3 éj Jeruzsálemben)
Ellátás: félpanzió (izraeli büféreggeli és büfévacsora)

 

P r o g r a m :

1. nap: Budapest-Tel Aviv –Tiberias
Találkozás a budapesti repülőtéren, utazás a 10.10 órakor induló menetrendszerinti járattal Tel Avivba, majd transzfer a tiberiasi szállodába (3 éj) Késő délután szentmise, ismerkedő beszélgetés, majd vacsora, szállás.

2. nap: Kána-Názáret-Letaszítás hegye-Tábor-hegy
Reggeli után indulás Kánába, Jézus első csodájának helyszínére (Jn 2, 1-11), a szentmisén a velünk zarándokló házaspárokért ima és áldás. Ezt követően utazás Názáretbe és az Angyali Üdvözlet Bazilika megtekintése, melynek altemplomában található Mária barlangháza, ahol Gábriel angyal Mária tudtára adta az Ige megtestesülésének örömhírét (Lk 1,26-38). Ezután a modern felsőtemplom és a szomszédos Szent József templom megtekintése következik. Szabadprogram ,majd indulás a város fölé magasodó Letaszítás hegyére, ahová a názáretiek Jézust vitték a zsinagógiai tanításai után (Lk 4, 16-30). Zarándokutunk innen a Tábor- hegyre vezet, mely Jézus színeváltozásának helyszíne (Lk 9, 28-36). Vacsora, szállás: mint előző nap.

3. nap: Genezáreti-tó-Magdala-Nyolc Boldogság Hegye-Kafarnaum-Tabgha
Reggeli után egész napos kirándulás a Genezáreti-tó vidékére. Elsőként hajózás keretében szentmise a Genezáreti tavon és a vihar lecsendesítésének (Mt 8, 23-27) valamint Jézus vízen járásának (Mt 14, 22-33) felidézése. Innen továbbutazás Mária Magdolna városába, Magdalába, majd a Nyolc Boldogság Hegyére, ahol Jézus a hegyi beszédet mondta (Mt 5, 1-12) és a nyolcszög alakú Boldogságok templománál elmélkedés a boldogságok üzenetéről. Zarándoklatunk “Jézus kicsi városában”, Kafarnaumban folytatódik, ahova Jézus Názáretet elhagyva érkezett, itt prédikált a legtöbbet és itt vitte végbe a legtöbb csodát. Péter háza romjainak -melyben Jézus is lakott- valamint a régi zsinagóga maradványai alatt feltárt épület felkeresése, ahol Jézus is tanított (Lk 4,31; Jn 6, 49-59). Innen a tó partján álló Primátus kápolna meglátogatása következik, mely Krisztus asztala fölé épült. Feltámadása után Jézus itt volt együtt tanítványaival és tette Pétert nyája első fő pásztorává (Jn 21, 1-17). A kora esti órákban érkezés Tabghára, ahol az a kenyér- és halszaporítás történt (Lk 9, 10-17). Az itt álló templom oltára alatt látható az a kő, amelyre Jézus az öt kenyeret és két halat helyezte. Vacsora, szállás: mint előző nap.

4. nap: Jordán völgy-Qumran-Holt-tenger-Megkísértés hegye-Jeruzsálem
Reggeli után Galileát elhagyva utazás a Jordán-völgyén át Jézus megkeresztelkedésének helyére, Betániába (Mt 3, 13-17). Szentmise a Jordán partján, majd indulás a Holt-tenger sivatagos vidékére, Qumránba. Az egykori esszénus településen bukkantak rá a hol-tengeri tekercsekre, melyek a legrégebbi szentírási kéziratok. A kora délutáni órákban fürdés a Holt-tengerben, mely egyedülálló élményt jelent, hiszen sós víze annyira sűrű, hogy az emberi test lebeg a felszínén. A késő délutáni órákban a Júdeai sivatagon keresztül utazás a Megkísértés hegyére, amely Jézus negyven napos böjtjének a helyszíne volt (Mt 4, 1-11). Vacsora, szállás Jeruzsálemben (3 éj).

5. nap: Jeruzsálem-Olajfák hegye-Betlehem-Pásztorok mezeje-Jeruzsálem
Reggeli után a Mi Atyánk templom felkeresése, ahol Jézus az imádságot tanította (Lk 11, 1-4), majd látogatás a Dominus Flevit templomban. A hatalmas könnycseppet megformáló kápolna arról a jelenetről emlékezik meg, amikor Jézus megsiratta Jeruzsálemet (Lk 19, 41-44). Ezután a Getsemani kert következik, mely Jézus kedvelt tartózkodási helye volt, gyakran imádkozott itt és itt fogták el. Majd látogatás a Nemzetek templomában (Mt 26, 36-46) és a közeli Elárulás Barlangjában (Mt 26, 47-56). Délután kirándulás Betlehembe és látogatás a világ egyik legrégebbi templomában, a Születés Bazilikában. A főoltár alatt találjuk a Születés Barlangját, melyben egy ezüst csillag jelzi Jézus megszületésének helyét (Lk 2, 1-7). Innen a Pásztorok Mezejére visz utunk, ahol az Úr Angyala a pásztorok tudtára adta a Megváltó megszületését (Lk 2, 8-20). Napjainkban itt a pásztorok sátrát megformázó Gloria in Excelsis Deo kápolna áll. Szentmise majd visszautazás Jeruzsálembe, vacsora, szállás.

6. nap: Jeruzsálem
Egész napos zarándokprogram a Szent városban: Szent István kapu, Szent Anna templom, Bethesda fürdő (Jn 5, 2-9), Via Dolorosa (Lk 23, 26-32;Jn 18, 20) , Megostorozás kápolnája, szentmise az Ítélet és a Kereszt felvétele kápolnában, Lithostrotos, Ecce Homo boltív, Ecce Homo bazilika, Szent Sír bazilika (Jn 19, 17-22), Golgota, Siratófal, Sion hegy, Mária elszenderülése templom, Utolsó Vacsora terme, Dávid király sírja, Szent Péter bűnbánata templom. Vacsora, szállás: mint előző nap.

7. nap: Jeruzsálem-Ein Karem-Jaffa-Tel-Aviv-Budapest
Reggeli után indulás Ein Karembe, melyet Szent János hazájaként és Mária Erzsébetnél tett látogatásának helyszíneként tartanak számon. A faluban Keresztelő Szent János születési temploma és a Látogatás templomának felkeresése. Hálaadó szentmise után indulás Tel-Aviv óvárosába, Jaffába (a bibliai Joppéba), majd Tel-Avivba. Szabad program a tengerparti sétányon, majd transzfer a repülőtérre. Hazautazás a 20:25 órakor induló járattal, érkezés Budapestre 22:45 órakor.

Előzetes igény szerint (melyet a foglaláskor kérünk jelezni) transzferbuszt indítunk:
1. nap Veszprém-Budapest, 7. nap Budapest-Veszprém viszonylatban, ennek költsége a két útra: 11.900 Ft/fő

A légitársaság a menetrend változás jogát fenntartja, az ebből eredő esetleges programváltozásért vagy elmaradásért irodánk felelősséget nem tud vállalni.
Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, melynek hazaérkezéstől számítva 6 hónapig, (azaz 2020 október végéig) érvényesnek kell lennie!

Részvételi díj: 284.900 Ft/fő
1 ágyas felár: 130.000 Ft/fő
Repülőtéri illeték: 59.000 Ft/fő
EUB kombinált útlemondási és Air Top utasbiztosítás költsége: 16 405 Ft/fő
Belépőjegyek és szervízdíjak: 150 USD/fő

A részvételi díj tartalmazza: az utazást menetrend szerinti repülőjárattal (1 db 8 kg-os kézipoggyásszal és 1 db 23 kg-os feladható poggyásszal), a helyi autóbuszos közlekedés díját, a szállást 6 éjszakára félpanziós ellátással (reggeli és vacsora), a felsorolt programokat, utaskísérőt, magyar nyelvű helyi idegenvezetést.

Nem tartalmazza: repülőtéri illetéket, belépődíjakat, szervízdíjakat, a biztosításokat, valamint a Veszprém-Budapest-Veszprém repülőtéri transzfer költségét.

A zarándokút a Via Sacra zarándokszervező és az Anna Tourist utazási irodák közreműködésével valósul meg.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020 FEBRUÁR 7-IG (a szabad helyek függvényében!)

ÉLMÉNYEKBEN ÉS KEGYELMEKBEN GAZDAG UTAZÁST KÍVÁNUNK!