Szabolcs-Szatmár-Bereg tájai, történelmi és irodalmi emlékhelyei

NyíregyházaIdőpont: 2020. október 9-11. (3 nap/ 2 éjszaka)
Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal: Veszprém-Budapest-Polgár-Nyíregyháza-Kállósemjén-Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Tarpa-Szatmárcseke-Tiszacsécse-Túristvándi-Penyige-Jánd-Vaja-Nyírbátor-Máriapócs-Polgár-Budapest-Veszprém
Elhelyezés: Vásárosnaményban, 3 *-os szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban (2 éj)
Ellátás: reggeli és fakultatív vacsora

 

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 6:00 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Nyíregyházára. Az ország hetedik legnagyobb városa közel 120.000 lakossal rendelkezik, a térség gazdasági és kulturális motorja valamint vonzó turisztikai célpont. Parkok, terek, hatalmas zöldterületek, modern és régi épületek alakítják a városképet, melynek sikerült megőriznie régi, meghitt hangulatát. A városnéző séta a Kossuth téren veszi kezdetét, melynek díszburkolata a bolygókat megformáló kilenc kör alakú mozaikkal a Naprendszert jelképezi. Legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú eklektikus épület 1872-ben épült. A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, melyet Bethlen Gyula készített. Öreg gesztenyefák árnyékában áll az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán a kétkedő, jobb oldalán a bizakodó, kemény parasztarcokkal. A látnivalók megtekintését követően indulás Sóstó-fürdőre, a várostól 6 km-re lévő, tölgyerdő szélén elhelyezkedő kedvelt gyógyfürdőhelyre. Itt látogatás az 1979-ben létesített Múzeumfaluban, Magyarország legnagyobb regionális skanzenjében, mely a 19. századi falusi környezetbe repít vissza bennünket és megismerhetjük a parasztok és kisnemesek életét, népszokásait. Ezután továbbutazás Kállósemjénbe, melyet az ősfoglaló Balog-Semjén nemzetség alapított a XI. században. A községben található a Kállay család barokk stílusú kastélya, mely több mint 200 éves, 1763-ban építette két olasz építő, Salvator és Giuseppe Aprilis, Kállay György megrendelésére. A II. világháború idején megrongálódott, 1964-re állította helyre a Műemlékvédő Egyesület. A kastély megtekintését követően lehetőség nyílik a kúria kávéházában kávékülönlegességek és sütemények kóstolására.
A késő délutáni órákban érkezés Vásárosnaményba: vacsora és szállás (2 éj).

2. nap: Reggeli után egész napos kirándulás, melynek első állomása Tákos tóháti település, a tó körül két házsorral, amelynek hosszanti tengelyében, a legmagasabb ponton áll a templom. Itt található a népi építészet gyöngyszeme, a „mezítlábas Notre Dame”, a tákosi református templom. Úgy tartják, hogy “a nép emelte magának fából és sárból”, Mária Terézia idejében, aki megtagadta a követ és a téglát a református vallást gyakorlóktól. Megtekintését követően továbbutazás Csarodába, mely nevét az itt folyó Feketevíz-patak szláv elnevezéséről (Csernavoda) kapta. A „mosolygó szentek” templom legismertebb és leghíresebb látványossága a 13. századi bizánci freskó, melyen többek között Péter, Pál, és János apostolok, Szent Anna és Mária, ölében a kis Jézussal, valamint az orvosszentek láthatók. Az arcukon lévő rejtélyes kis mosolyról kapták a „mosolygó szentek” nevet. Ezt követően továbbindulás Tarpára, a híres „kuruc” településre, mely fontos szerepet játszott a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő bujdosómozgalomban. Lehetőség nyílik az ország egyetlen épen maradt ipartörténeti műemlékének, a szárazmalomnak megtekintésére. Ezután Szatmárcseke következik. 1815-től 1838. augusztus 24-én bekövetkezett haláláig itt élt Kölcsey Ferenc költő; itt fejezte be a Himnuszt 1823. január 22-én. A Kölcsey-kúria helyén álló Művelődési Házban emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. Csónak alakú, faragott fejfák sokasága mellett haladva érjük el Kölcsey Ferenc fehér márvány, klasszicista stílusú síremlékét a szatmárcsekei református temetőben. Ezután Tiszacsécsére látogatunk a Móricz Zsigmond emlékházba. Az épület tipikus Felső-Tisza-vidéki szegény paraszti lakóház. Magas, meredek hajlású tetőszerkezete a Kárpátok népi építészetének alföldszéli változata. A berendezéshez maga Móricz is „hozzájárult” írásaiban, különösen az Életem regénye címűben találhatók utalások, amelyek segítségével rekonstruálható volt a berendezés. A következő helyszín Túristvándi, ahol az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom látható. Népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. Az útvonal következő állomása a Penyigén található Lekvárium, ahol nemcsak a szilvával és a lekvárfőzéssel kapcsolatos tárgyi emlékek láthatóak, hanem egy olyan bemutatóhely is egyben, ahol a lekvárfőzés munkafolyamatát láthatja a vendég. A nap befejező programjaként Jánd községtől 1 órás sétahajózás következik a Tiszán. Visszautazás a szálláshelyre az esti órákban. Vacsora és szállás, mint előző nap.

3. nap: Reggeli után látogatás a szálláshelyhez közeli Beregi Múzeumba. Páratlan gazdagságú néprajzi anyaggal rendelkezik, amelyből kiemelkedik az eredeti beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye – ennek megőrzését, a mintakincs feldolgozását, megismertetését, népszerűsítését évtizedek óta végzik a múzeum munkatársai. Ezt követően továbbutazás Vajára, mely a Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélyáról híres. A Vay család története mellett, a Rákóczi-szabadságharc helyi eseményeit is megismerheti a csoport. Ezután a történelmi hangulatú kisváros, Nyírbátor látnivalóinak megtekintése következik: Minorita templom: a város ékköve és egyik legjelentősebb műemléke, melyet a kenyérmezei győztes csata után épített Báthori István erdélyi vajda. Református templom: Magyarország legnagyobb gótikus temploma fél évezred alatt szinte semmit sem változott, ma is eredeti szépségében láthatjuk fantasztikus hálóboltozatát és csúcsíves ablakait. A Felső-Tisza vidékének legeredetibb műemléke melletti harangtorony pedig a legnagyobb és egyik legöregebb harangláb hazánkban. Báthori kastély és panoptikum: A várkastély állandó kiállítása, a panoptikum, ahol a Báthori család tagjai elevenednek meg. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt. A program utolsó állomása Máriapócs, mely 1696-ban templomában könnyező Szűz Mária ikonról híres település. A kegykép számára és a felélénkülő búcsújárás szolgálatára épült meg a mai Szent-Mihály templom és a Nagy Szent Vazulról elnevezett bazilita kolostor. 1749-ben telepedtek le itt a bazilita szerzetesek. A monostor a görögkatolikusok művelődési és oktatási központjává vált. A templom megtekintését követően hazautazás rövid pihenőkkel. Érkezés Veszprémbe az esti órákban.

Részvételi díj: 49.900 Ft/fő (tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást reggelivel, a felsorolt programokat, az idegenvezetést de nem tartalmazza, a vacsora felárat és a belépődíjakat.)

Vacsora felár: 6.000 Ft/fő (2 vacsora)

1 ágyas felár: 9.000 Ft/fő

Belépődíjak: 5.000 Ft/fő-től

Törzsutas kedvezmény: 4 %

Ingyenes transzferlehetőség minimum 4 fő jelentkezése esetén: Szombathely-Sárvár-Jánosháza-Bakonygyepes-Veszprém útvonalon.

Nem foglalható!