Szombathely-Kőszeg-Sopron és környéke-Semmering-Mariazell

sopronIdőpont: 2020. október 2-4. (3 nap/ 2 éjszaka)
Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal: Veszprém-Sárvár-Szombathely-Kőszeg-Nagycenk-Sopron-Bécsújhely-Gloggnitz-Semmering-Mariazell-Sopron-Fertőrákos-Fertőd-Veszprém
Elhelyezés: Sopronban, 3 *-os szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban (2 éj)
Ellátás: félpanzió (1. nap vacsorától 3. nap reggeliig)

 

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 6:00 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Szombathelyre. Magyarország egyik legrégebbi városát, mely Savaria néven is ismert, a rómaiak alapították a Kr. u. I. században. Közös városnéző séta alkalmával ismerkedés a látnivalókkal: Püspöki palota (hazánk egyik legszebb késő barokk, copf stílusú épülete. Építtetője az egyházmegye első püspöke, Szily János volt), Székesegyház (a 62,5 m magas épület Magyarország egyik legnagyobb temploma) Fő tér (Szombathely központja, mind kulturális, mind társasági szempontból; kedvelt sétáló- és találkozóhely), Isis szentély (A hatalmas szentélyegyüttes a világon ma ismert, részben vagy egészben feltárt római kori Isis-templom közül a harmadik legnagyobb)
Szabadidőt követően a továbbutazás Kőszegre. A XIII. sz. második felében alapított város Vas vármegye egyetlen szabad királyi városa volt. Nevét 1532-ben kapta szárnyra az európai hírnév. Ekkor verte vissza nagy véráldozat árán a Bécs ellen vonuló török hadat, kiérdemelve ezzel “a kereszténység védőbástyája” kitüntető címet. A középkori hangulatú óváros nevezetességeinek megtekintése: Hősök kapuja: a Jurisics téren álló kaput 1932-ben emelték és rövid időn belül a város jelképévé vált, melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az Óvárosra és a hegyekre. Szent Jakab templom: a 15. század elején épült templomot gótikus belső kialakítás és barokk külső megjelenés jellemzi. Jurisics vár: nevét híres várkapitányáról, Jurisics Miklósról kapta. Az 1532. évi török ostromkor aratott győzelme okán. Ezt követően indulás Nagycenkre, a Legnagyobb magyar- Széchenyi István falujába ahol a Széchenyi kastély (a korai klasszicizmus pompás emléke, Magyarország kastély-építészetének egyik kiemelkedő alkotása) és a mauzóleum megtekintése következik.  A késő délutáni órákban továbbutazás Sopronba. Vacsora és szállás a Hotel Sziesztában (2 éj)

2. nap: Reggeli után egész napos kirándulás Ausztriába. Rövid pihenővel érkezés Gloggnitzba, itt kedvező áron vásárlási lehetőség a Lindt Csokoládégyár mintaboltjában a közismerten finom termékekből. Ezt követően továbbutazás a híres Semmering-vasúttal, amely Európa első hegyi vasútja volt és a Világörökség része. A vonatút a Semmering-táj legszebb részein halad át, Semmeringen kiszállva (itt rövid pihenő) a csoport autóbusszal indul tovább Mariazellbe. A magas hegyek között megbúvó mesebeli kisváros Közép-Európa egyik legszebb Mária kegyhelye. Látogatás a – városka jelképeként is ismert – háromtornyú bazilikában és annak értékes gyűjteményekkel rendelkező kincstárában, mely több magyar emlékkel is büszkélkedhet, majd séta a közelben lévő és gyógyforrásáról híres Szentkút-kápolnához. Ezt követően látogatás az Arzberger Likőrmanufakturában, ahol a 19. század óta gyártanak héromféle ízben cukormentes gyomorkeserűt a környéken termő 33 gyógynövény felhasználásával. Látogatás után egyéb szuveníreket is lehet vásárolni a likőrgyár boltjában. Szabadprogram, majd hazautazás Sopronba. Vacsora és szállás: mint előző nap.

3. nap: Reggeli után városnézés Sopronban: az ókori, középkori és újkori emlékekben egyaránt gazdag városban (Lővérek, Széchenyi tér, Várkerület, Hűség kút, Tűztorony, Fő tér épületei, Storno-ház, Kecske templom, Új utca, Zsinagógák, Szt. György utca). A napjainkban hatvanezer lakost számláló település a “leghűségesebb város” (Civitas Fidelissima) címmel büszkélkedhet. A párizsi békekonferencia Sopront és környékét Ausztriának akarta ítélni, azonban soproniak zöme ebbe nem nyugodott bele. Kiharcolták a népszavazást, melynek eredménye Magyarország mellett döntött. Rövid szabadidőt követően utazás Fertőrákosra. Az UNESCO Világörökség részét képező, egykor német többségű településen látogatás a Kőfejtő-ben, mely több mozifilm helyszínéül is szolgált már. „A kőszívű ember fiai” c. film egyik legemlékezetesebb jelenetét is itt forgatták. Ezután kirándulás a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez, ismeretterjesztő táblákat találunk, melyek korabeli fotókon és visszaemlékezéseken keresztül mutatják be az 1989. augusztusában itt történteket. Ezt követően indulás Hegykőre, itt látogatás a Csipkeházban, ahol egy több mint 100 éves házban berendezett, egyedülálló csipkegyűjtemény tekinthető meg.
Továbbutazás Fertőszéplakra, mely korabeli Széchenyi birtok volt és itt született Széchenyi Ferenc a Nemzeti Múzeum alapítója, Széchenyi István édesapja. A helység nevezetessége: a „Hármas halom” (a templom és a kálvária-együttes), valamint az egymás mellett álló tájházak, melyekben a népi építészet mellett a Fertő-part történelmét és a hagyományos foglalkozásokat ismerhetjük meg. A délutáni órákban továbbutazás Fertődre, ahol a „magyar Versailles”-ként is emlegetett Esterházy kastély található, mely hazánk leghatalmasabb és legszebb barokk kastélya. Kivételes pompájú és gazdagságú formáját Esterházy Miklós elképzelései és tervei alapján a XVIII. század második felében nyerte el. A kastély termeinek megtekintését követően lehetőség nyílik a park részét képező Cziráky Margit grófnő híres Rózsakertjének bejárására. Ezt követően hazautazás, érkezés Veszprémbe az esti órákban.

Részvételi díj: 43.700 Ft/fő (tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást félpanzióval, a felsorolt programokat, az idegenvezetést de nem tartalmazza a belépődíjakat és a kötelező utasbiztosítást.)

BBP biztosítás: 450 Ft/fő

Belépődíjak: 11.000 Ft/fő-től  + kb. 15 €/fő

Törzsutas kedvezmény: 4 %

Csatlakozási lehetőség: a fenti útvonalon.

Nem foglalható!