Tavaszi barangolás Baranyában

pecs

Időpont: 2022. május 27-29. (3 nap/2 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém – Siófok – Bátaszék – Mohács – Sátorhely – Villány – Siklós – Máriagyűd – Harkány – Szigetvár – Drávaszabolcs – Nagyharsány – Pécs – Orfű – Dombóvár –Veszprém

Elhelyezés: 2 éjszaka Harkányban, 3 csillagos szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban

Ellátás: félpanzió (büféreggeli és háromfogásos menüvacsora)

 

Program:

1. nap: Indulás 6 órakor Veszprémből az OMV benzinkút parkolójából. Utazás a jelzett útvonalon Mohácsra és itt látogatás a város központjában lévő, közelmúltban felújított Fogadalmi Emléktemplomban, mely a mohácsi csata 400 éves évfordulójára, az elesettek emléké[1]re épült 1929-1940. között bizánci stílusban. Ezután a Busóudvar komplexum megtekintése következik, ahol az érdeklődők az év minden napján megismerhetik a több évszázados farsangi népszokást és ízelítőt kaphatnak annak páratlan hangulatából. A város közelében fekvő Sátorhely a magyar történelem tragikus emlékét őrzi. Látogatás a Nemzeti Emlékhelyen, mely 1700 magyar katona nyughelye, akik az 1526. évi csatában veszítették életüket. A Nemzeti Emlékpark 1976-ban nyílt meg, a csata történetét kiállítás és filmvetítés keretében is megismerhetik a látogatók. Tovább utazás Villányba, hazánk egyik legismertebb borvárosába. Szabadprogram, borkóstolási- és vásárlási lehetőség a település központjában, a pincefaluban, majd utazás Siklósra. Látogatás a Villányi-hegység lábainál álló, XIII. században emelt várban, melyet a „Tenkes kapitánya” c. filmsorozat tett országszerte ismertté: várbörtön, kínzó kamra, bormúzeum, várkápolna, Tenkes kapitánya emlékterem és egyéb látványosságok, majd a XVI. századi Malkocs bej dzsámi megtekintése. Siklós határában található Máriagyűd, az ország egyik legjelentősebb Mária kegyhelyére. Látogatás a szépen felújított, kéttornyú, barokk bazilikában. Ezután érkezés Harkányba, vacsora, szállás (2 éj).

2. nap: Reggeli után fakultatív kirándulás Szigetvárra. Az Almás-patak árterén fekvő város története szorosan összekapcsolódik a XIV. századi eredetű várával és annak hős várkapitányával, Zrínyi Miklóssal, török kori emlékeinek pedig különös jelentőséget ad, hogy a török történelem legjelentősebb uralkodója, Szulejmán szultán itt hunyt el 71 éves korában, Szigetvár ostroma közben, 1566. szeptemberében. Szigetvár 2011 óta viseli a Kereszténység Védőbástyájaként vívott harcok hősei előtt tisztelegve a „Civitas Invicta” azaz „Leghősiesebb Város” címet. Látogatás a várban, mely 2016 óta Nemzeti Emlékhelyként fogadja a látogatókat. Ezután visszautazás Harkányba: szabadprogram, fürdési lehetőség, vagy fakultatív kirándulás Drávaszabolcsra, ahonnan kb. 1 órás sétahajózás keretében ismerkedés a Duna-Dráva Nemzeti Park festői és vadregényes vidékével. (A fürdésre Harkányban a hajókirándulás után is marad egy kis idő.) Vacsora,  szállás: mint előző nap.

3. nap: Reggeli után utazás Nagyharsányba: itt a szabadtéri szoborpark megtekintése, ahol mintegy 130 alkotás látható. A szoborpark mellett, a szikla peremére a közelmúltban felépített Kikerics panoráma sétányról szép kilátás nyílik a környező tájakra. Ezután indulás Pécsre, a Dunántúl legnagyobb városába, mely (Sopianae néven már a római korból ismert volt) jelenleg egyetemváros, kulturális és egyházi központ, 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt. Városnézés keretében a Zsolnay Kulturális Negyed (a világhírű Zsolnay porcelángyár területén kialakított Mauzóleum és Gyugyi kiállítás) megtekintése, majd belvárosi séta: Barbakán, Püspöki palota, Székesegyház, Dzsámi, Széchenyi tér, Zsolnay- kút, Király utca stb. A délutáni órákban utazás Orfűre a Mecsek hegyhát közepén fekvő idegenforgalmi szempontból kiemelkedő jelentőségű településre, melynek legfőbb vonzereje a 60-as, 70-es évek során épített három mesterséges tó. Látogatás a Kemencés Udvarban és a Tájházban, ahol az ország különböző tájegységeinek kemencéit és a sütés- főzés eszközeit, edényeit mutatják be. A kora esti órákban érkezés Dombóvárra. A város legnagyobb parkjában, a Szigeterdőben található – a Kossuthot és az első felelős magyar kormány valamennyi tagját ábrázoló – Kossuth-szoborcsoport, amely 1927-1952. között a parlament előtt állt. Ezután hazaindulás a jelzett útvonalon, érkezés az esti órákban.

Részvételi díj: 54 900 Ft/fő

1 ágyas felár: 7 400 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 12 000 Ft/fő-től

Fakultatív kirándulás (minimum 20 fô jelentkezése esetén): Szigetvár 4 900 Ft/fõ (irodánkban fizetendő) + belépő kb. 1 500 Ft/fő-től)

 A részvételi díj tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a fakultatív kirándulások árát és a belépődíjakat.

Ingyenes transzferlehetőség Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém útvonalon.

 

 máriagyűdNEM FOGLALHATÓ!