Palócföldi kalandozás

p338_111012Időpont: 2022. október 8-9. (2 nap/1 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém – Várpalota – Székesfehérvár – Budapest – Hatvan – Hollókő – Szécsény –Ipolytarnóc – Somoskő – Salgótarján – Mátraverebély – Mohora – Csesztve –  Balassagyarmat – Horpács – Vác – Horpács – Budapest – Székesfehérvár – Veszprém

Elhelyezés: Salgótarján közelében, szép erdei környezetben fekvő 3*-os szállodában (1 éj)

Ellátás: félpanzió (büféreggeli és menüvacsora)

 

Program:

1. nap:  Indulás Veszprémből 6 órakor az OMV benzinkút parkolójából és utazás Hollókőre. Séta az Ófaluban, ahol a népi építészet mellett (67 védett ház) a helyi hagyományok, a népviselet és a gasztronómia is a Világörökség részét alkotják. Ezt követően utazás Szécsénybe és ismerkedés a hangulatos kisváros nevezetességeivel: Forgách-kastély (kívülről), ferde Tűztorony, majd látogatás a gondozott Ferences templomban és rendházban. Ezután indulás a gyakran csak az „Őskori Pompeii” néven becézett Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi területre, mely 20 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy vulkánkitörés maga alá temette és ezzel egy időben meg is őrizte az utókor számára a környék élővilágát. A késő délutáni órákban érkezés Somoskő várához, melynek érdekessége, hogy Somoskő falu magyar területen, a vár pedig már Szlovákia területén helyezkedik el. Fakultatív program keretében a vár meglátogatása magyar oldalról, majd indulás a közelben lévő Salgó Hotelbe: vacsora, szállás.     

2. nap: 

Reggeli után utazás Salgótarján érintésével Mátraverebély-Szentkútra és ismerkedés a  Nemzeti Kegyhely látnivalóival: kegytemplom, kegyszobor, szabadtéri oltár, szent kút. Ezután Mohorán a Tolnay Klári Emlékház kiállításának megtekintése következik, majd indulás Csesztvére: itt élt és dolgozott Madách Imre 1844-1853 között. A volt Madách Kúriában berendezett Emlékmúzeum állandó kiállítása végigkíséri a Madách család történetét. A kora délutáni órákban érkezés Balassagyarmatra, a Palócföld fővárosába. Látogatás a Palóc Múzeumban, melynek gazdag néprajzi gyűjteménye átfogja a megye teljes paraszti kultúráját. Ezután indulás Horpácsra: itt a Mikszáth Kálmán Emlékház  megtekintése, ahol a kiállítás és a személyes relikviák a nagy palóc író emlékét őrzik. A  késő délutáni órákban érkezés Vácra és rövid városnéző séta: Diadalív, Székesegyház, Fehérek temploma. Ezt követően hazaindulás, érkezés az esti órákban.

 

Részvételi díj: 39 900 Ft/fő

1 ágyas felár: 6 000 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 8 000 Ft/fõ-tõl

 

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 1 éjszakai szál[1]lást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépődíjakat.

Ingyenes transzferlehetőség Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém útvonalon.