Őrség-Göcsej-Muravidék szép tájai

pankaszIdőpont: 2022. szeptember 23-25.  (3 nap/ 2 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém – Devecser – Vasvár – Körmend – Vadása-tó – Hegyhátszentjakab – Pankasz – Lenti – Szentgyörgyvölgy – Velemér – Magyarszombatfa – Őriszentpéter – Szalafő – Pityerszer – Lenti – Lendva – Dobronak – Bajánsenye – Vasvár – Devecser  – Veszprém

Elhelyezés:Lentiben 3 csillagos szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban (2 éj)

Ellátás: félpanzió (büféreggeli és menüvacsora)

TÖKFESZTIVÁL ŐRISZENTPÉTEREN SZOMSZÉDOLÁS SZLOVÉNIÁBAN: LENDVA – DOBRONAK – BAKÓNAKI TÓ

Program:

1. nap:

Indulás Veszprémből 6 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenővel a nagy egyházi múlttal rendelkező Vasvárra. Belvárosi sétát követően látogatás a Domonkos Kolostor és Múzeumban, ahol a helytörténeti és a középkori megyetörténeti kiállítás kapott elhelyezést. Továbbutazás Körmendre, ahol az ország egyik legjelentősebb műemlék-együttese, a hercegi Batthyány-Strattmann-kastély megtekintése következik. Ezt követően indulás az Őrség kedvelt üdülő- és horgászhelyére, a Vadása-tóhoz, melyet a Vadása-patak felduzzasztásával hoztak létre, tiszta vizét összesen 12 forrás táplálja. Séta a tóparton, majd Hegyhátszentjakabon a XIII. századi román stílusú Szent Jakab műemléktemplom megtekintése. Ezután indulás a Zala völgyében fekvő Pankasz településre. Az 1754-ben állított szoknyás harangláb az Őrség legrégebbi ilyen építménye, mely a falu legmagasabb dombján áll. A harangláb szerkezete tölgyfából készült, a harangot fazsindely, a harangozót pedig rozsszalmából készült zsúp védi. A kora esti órákban érkezés Lentibe, vacsora és szállás (2 éj).

2. nap:

Reggeli után indulás a Göcsej és az Őrség határán épült, szeres szerkezetű faluba, Szentgyörgyvölgybe, mely az Őrségi Nemzeti Park része. Látogatás az 1787-ben épült fakazettás Református templomban, mely a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb műemléke. Legnagyobb értéke a 88 darabból álló téglalap alakú, kékre festett, bárányfelhőkkel díszített famennyezet. Ezt követően látogatás a szomszédos faluban, Veleméren, Magyarország egyik legkülönlegesebb középkori román stílusú templomában. A Szentháromság templomot Aquila János freskói tették világhírűvé. Továbbutazás a   Veleméri-völgyben fekvő Magyarszombatfára, mely az őrségi fazekasság központja. A  magyarszombatfai Fazekasház megtekintése, mely 1975 óta működik tájházként. A déli órákban érkezés az Őrség központjába, Őriszentpéterre, melyet 2005-ben városi rangra emeltek. A településszerkezet máig a szeres településformát őrzi (9 szerbôl áll). Ismerkedés a település legrégebbi épületével, a XIII. századi Árpád-kori Szent Péter templommal. Ezt követően szabad program a Nyugat-Dunántúli Régió legnagyobb gasztro- turisztikai rendezvényén, az Őrségi Tökfesztiválon. A rendezvény középpontjában az olajtök áll: tökmagolajütés, tökös ételek és tökös programok. A kézműves vásározók ésa helyi termelők a legkülönfélébb termékeket kínálják a szörpöktôl, lekvároktól,  gyógynövényektől kezdve a bőrből és csuhéból készült termékekig és  tökkészítményekig. Indulás a hét halmon épült, „szeres település”-re, Szalafőre, mely az egyik legautentikusabb őrségi hely. Pityerszer nevű részén alakították ki a régió  leglátogatottabb nevezetességét, az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, melynek  különlegességét az adja, hogy más skanzenekkel ellentétben, itt az épületek máig az  eredeti helyükön vannak. A késő délutáni órákban visszautazás a szállodába, vacsora, szállás, mint előző nap.

3. nap:

Reggeli után indulás a kelet-szlovéniai Lendvára, mely a muravidéki magyarság kulturális  központja. Elsőként a Lendva-hegyen épült 53.5 méter magas, kör alakú Vinarium-kilátótorony megtekintése, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria tájaira. A város legszebb nevezetessége a ma is jó állapotban lévő Bánffy-Esterházy várkastély. A vár állandó történelmi kiállítása a török veszedelem  idején az Európa védőbástyáit képező várak történetét mutatja be. A néprajzi kiállítás a  muravidéki magyarság kulturális örökségét, a hetési népi textíliákat mutatja be. Ezt követően a Lendva-hegyen található Szentháromság kápolna felkeresése következik,  ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mura-folyó völgyére. Gyalogos belvárosi séta  keretében a város további nevezetességeinek a megtekintése kívülről: Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral, Makovecz Imre által épített kultúrpalota és a  mellette álló, ma kiállítóteremként működő egykori zsinagóga. Továbbutazás a többségében magyarlakta Dobronak faluba, melyben Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása működik. Közel 500 ezer növényt nevelnek 14 000 m2 –es  üvegházban és 160 féle orchideát termesztenek trópusi körülményeket biztosítva számukra. Látogatás az Orchidea Parkban és vásárlási lehetőség. Ezután indulás a Dobronak település határában található Bakónaki-tóhoz és a mellette lévő Energiaparkhoz (Sok energiapontot mértek be, melyeknek gyógyító hatásuk van. Minden energiapont más-más betegségre gyakorol jótékony hatást). Innen séta a közeli erdőben megbújó, csodálatos gyógyító erővel bíró Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához. A Vid kút mellett a Szent Vid kápolna a Bakónaki tó védjegye, a látogatók  kedvenc kirándulóhelye. A bőkezű természet olyan energiákkal töltötte meg a tó környékét, amelyek ellazítják, megnyugtatják és erősítik az embert. A téglából épített  kápolna 1818-ban készült. A kora esti órákban hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés Veszprémbe az esti órákban.

 

Részvételi díj: 59 900 Ft/fő

1 ágyas felár: 9 000 Ft/fő

Belépődíjak: kb.  5 500 Ft/fõ-tõl + kb. 15 €/fõ

 A részvételi díj tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást félpanzióval, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépődíjakat.

Csatlakozási lehetőség: a fenti útvonalon.

NEM FOGLALHATÓ!

 

velemér