Szabolcs-Szatmár-Bereg tájai, történelmi és irodalmi emlékhelyei

Időpont: koltoztetes-london-nyiregyhaza2022. szeptember 2 – 4. (3 nap/ 2 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém-Budapest-Polgár-Nyíregyháza-Kállósemjén-Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Tarpa-Szatmárcseke-Tiszacsécse-Túristvándi-Penyige-Jánd-Vaja-Nyírbátor-Máriapócs-Polgár-Budapest-Veszprém

Elhelyezés:
 
Vásárosnaményban, 3 csillagos szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban (2 éj)

Ellátás: félpanzió (svédasztalos reggeli és menüválasztásos vacsora)

                     

Program:

 

  1. nap: Indulás Veszprémből 6 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Nyíregyházára. Az ország hetedik legnagyobb városa közel 120.000 lakossal rendelkezik, a térség gazdasági és kulturális motorja valamint vonzó turisztikai célpont. Parkok, terek, hatalmas zöld területek, modern és régi épületek alakítják a városképet, melynek sikerült megőriznie régi, meghitt hangulatát. A városnéző séta a Kossuth téren veszi kezdetét, melynek legmeghatározóbb épülete a Városháza, mely 1872-ben épült. A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, melyet Bethlen Gyula készített. Öreg gesztenyefák árnyékában áll az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán a kétkedő, jobb oldalán a bizakodó, kemény parasztarcokkal. A látnivalók megtekintését követően indulás Sóstó-fürdőre, a várostól 6 km-re lévő, tölgyerdő szélén elhelyezkedő kedvelt gyógyfürdőhelyre. Itt látogatás az 1979- ben létesített Múzeumfaluban, Magyarország legnagyobb regionális skanzenjében, mely a XIX. századi falusi környezetbe repít vissza bennünket és megismerhetjük a parasztok és kis nemesek életét, népszokásait. Ezután továbbutazás Kállósemjénbe, melyet az ősfoglaló Balog-Semjén nemzetség alapított a XI. században. A községben található a Kállay család barokk stílusú kastélya, mely több mint 200 éves, 1763-ban építette két olasz építő. A kastély megtekintését követően lehetőség nyílik a kúria kávéházában kávékülönlegességek és sütemények kóstolására. A késő délutáni órákban érkezés Vásárosnaményba: vacsora és szállás (2 éj).
  1. nap: Reggeli után egész napos kirándulás, melynek első állomása Tákos tóháti település, a tó körül két házsorral, amelynek hosszanti tengelyében, a legmagasabb ponton áll a templom. Itt található a népi építészet gyöngyszeme, a „mezítlábas Notre Dame”, a tákosi református templom. Úgy tartják, hogy „a nép emelte magának fából és sárból”, Mária Terézia idejében, aki megtagadta a követ és a téglát a református vallást gyakorlóktól. Megtekintését követően továbbutazás Csarodára, mely nevét az itt folyó Feketevíz-patak  szláv elnevezéséről (Csernavoda) kapta. A „mosolygó szentek” templom legismertebb és leghíresebb látványossága a XIII. századi bizánci freskó. Ezt követően továbbindulás Tarpára, a híres „kuruc” településre, mely fontos szerepet játszott a Rákóczi- szabadságharcot előkészítő bujdosómozgalomban. Lehetőség nyílik az ország egyetlen épen maradt ipartörténeti műemlékének, a szárazmalomnak megtekintésére. Ezután Szatmárcseke következik. 1815- től 1838. augusztus 24-én bekövetkezett haláláig itt élt Kölcsey Ferenc költő; itt fejezte be a Himnuszt 1823. január 22-én. A Kölcsey-kúria helyén álló Művelődési Házban emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. Csónak alakú, faragott fejfák sokasága mellett haladva érjük el Kölcsey Ferenc fehér márvány,   klasszicista stílusú síremlékét a szatmárcsekei református temetőben. Ezután Tiszacsécsére látogatunk a Móricz Zsigmond emlékházba. Az épület tipikus Felső-Tisza-vidéki szegény paraszti lakóház. Magas, meredek hajlású tetőszerkezete a Kárpátok népi építészetének alföldszéli változata. A következő helyszín Túristvándi, ahol az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom látható. Népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. Az útvonal következő állomása a Penyigén található Lekvárium, ahol nemcsak a szilvával és a lekvárfőzéssel kapcsolatos tárgyi emlékek láthatóak, hanem egy olyan bemutatóhely is egyben, ahol a lekvárfőzés munkafolyamatát láthatja a vendég. A nap befejező programjaként Jánd községtől 1 órás sétahajózás következik a Tiszán. Visszautazás a szálláshelyre az esti órákban. Vacsora és szállás, mint előző nap.

3.nap: Reggeli után látogatás a Beregi Múzeumban, mely páratlan gazdagságú néprajzi anyaggal rendelkezik. Kiemelkedő az eredeti beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye, ennek megőrzését, a mintakincs feldolgozását, megismertetését, népszerűsítését évtizedek óta végzik a múzeum munkatársai. Ezt követően továbbutazás Vajára, mely a Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélyáról híres. A Vay család története  mellett, a Rákóczi-szabadságharc helyi eseményeit is megismerheti a csoport. Ezután a történelmi hangulatú kisváros, Nyírbátor látnivalóinak megtekintése következik. Minorita templom: a város ékköve és egyik legjelentősebb műemléke, melyet a kenyérmezei győztes csata után építtetett Báthori István erdélyi vajda. Református templom: Magyarország legnagyobb gótikus temploma fél évezred alatt szinte semmit sem változott, ma is eredeti szépségében láthatjuk, mely a Felső-Tisza vidékének legeredetibb műemléke. Báthori kastély és panoptikum: a várkastély állandó kiállítása, a panoptikum, ahol a Báthori család tagjai elevenednek meg. A hihetetlenül, aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló, reneszánsz hangulatot teremt. A program utolsó állomása Máriapócs, mely a könnyező Szűz Mária ikonról híres település. A kegykép számára és a felélénkülő búcsújárás szolgálatára épült meg a mai Szent Mihály templom és a Nagy Szent Vazulról elnevezett bazilita kolostor. 1749-ben telepedtek le itt a bazilita szerzetesek. A monostor a görögkatolikusok művelődési és oktatási központjává vált. A templom megtekintését követően hazautazás. Érkezés Veszprémbe az esti órákban.

Részvételi díj: 64 900 Ft/fő

1 ágyas felár: 12 000 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 7 000 Ft/fő-től

 

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépődíjakat.

Ingyenes transzferlehetőség Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém útvonalon.

NEM FOGLALHATÓ!