Szeged-Makó-Szarvas-Szentes-Ópusztaszer-Kecskemét

szegedIdőpont: 2022. július 15-17. (3 nap/ 2 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém-Dunaföldvár-Kiskőrös-Soltvadkert-Kiskunhalas-Szeged-Makó-Orosháza-Szarvas-Szentes-Hódmezővásárhely-Ópusztaszer-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Dunaföldvár-Veszprém

Elhelyezés: 2 éjszaka Szegeden, belvárosi 3 csillagos szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban

Ellátás: félpanzió (svédasztalos reggeli és háromfogásos menüvacsora)

 

Program:

1. nap:

Indulás Veszprémből 6 órakor az OMV benzinkút parkolójából és utazás a jelzett útvonalon Petőfi Sándor szülővárosába, Kiskőrösre. A város 1890 óta ápolja leg[1]nagyobb fiának kultuszát, az emlékház pedig igazi zarándokhelyként funkcionál napjainkban is. A szülőház mellett álló kétszintes emlékmúzeumban Petőfi életútját bemutató állandó kiállítás, valamint több rangos tárlat is látható. Továbbutazás a világhírű csipkéjéről ismert Kiskunhalasra, ahol a Csipkemúzeumban megtekinthető a csipkevarrás folyamata, mely a brüsszeli csipke után a legelismertebb a világban. Ezt követően indulás Magyarország harmadik legnépesebb városába, Csongrád-Csanád megye székhelyére, Szegedre, mely a Tisza és a Maros találkozásánál fekszik. A 160 000 lakosú város fontos egyetemi, kulturális, valamint élelmiszeripari központ. A településnek nagyvárosias arculata van, mely annak köszönhető, hogy az 1879-es tiszai árvíz során az épületek nagy része elpusztult, az újjáépítés során pedig kimondottan egységes, Budapesthez hasonlóan körutas rendszerű nagyváros jött létre. Ismerkedés a város nevezetességeivel: Széchenyi tér, Új Zsinagóga, Klauzál tér, Kárász utca, Dóm tér, Tiszapart, Móra Ferenc Múzeum, Nemzeti Színház. Látogatás az 1903-ban épült eklektikus stílusú Új Zsinagógában, mely az ország második és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az épület a 22 zsinagógát tervező Baumhorn építész legjelentősebb és legszebb alkotása. A Roth Manó műhelyében készült üvegablakok és a páratlan szépségű, szimbolikus tartalmú üvegkupola az épület egyedi ékességei. A belső teret az elefántcsontszín, az arany és a kék díszítések szemet gyönyörködtető összhangja uralja. A kiváló akusztikájú zsinagóga orgona-, és értékes könnyűzenei koncertek különleges helyszíne. A nap zárásaként az ország negyedik legnagyobb székesegyháza, a Fogadalmi templom (Dóm) megtekintése következik. 1879 tavaszán a nagy árvíz a földdel tette egyenlővé Szeged városát: a házak 95%-a elpusztult. A következő év őszén a város elöljárói a polgárság nevében ünnepélyes fogadalmat tettek: hatalmas templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére, ha a város újra felépül. A Dómot 1914-ben kezdték építeni és 1930- ban szentelték fel. Rövid szabad program, majd vacsora, szállás (2 éj)

2. nap:

A reggelit követően indulás Magyarország legvirágosabb városába, Makóra, mely főként a hagyma révén ismert, mely hungarikum, de számos idegenforgalmi látványossággal is várja az idelátogatókat. Belvárosi séta: Széchenyi tér, Korona szálló, Bérpalota, romantikus Régi városháza és Makovecz Imre kiemelkedő alkotása, a Hagymaház (kívülről). Ezután utazás a Hármas-Körös holtágának partján fekvő Szarvas városába. Látogatás Magyarország legnagyobb arborétumában, melynek növény és állatvilága megannyi látogatót vonz a térségbe. Az arborétum déli részén került kialakításra hazánk egyedülálló makettparkja, a Mini Magyarország, amely közel 100 interaktív makett  segítségével mutatja be a Kárpát-medence legfontosabb épületeit 1:25–ös kicsinyítésben. A  délutáni órákban az egykori legsikeresebb mezőváros, Hódmezővásárhely meglátogatása következik, mely a XIX. század végén az alföldi fazekasság fellegvára volt. Látogatás a  Belvárosi Fazekasházban, ahol Ambrus Sándor fazekasmester kiállítóterme, műhelye tekinthető meg. Ezt követi a Tornyai János Múzeum felkeresése, ahol régészeti, néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti kiállítás várja a látogatókat. Szabad program, majd        visszautazás Szegedre: vacsora, szállás, mint előző nap.

3. nap:

Reggeli után utazás a Dél-Alföld legnépszerűbb és legismertebb kirándulóhelyére, a magyar honfoglalás emlékére létesített Nemzeti Történeti Emlékparkba, melyet 1982-ben hoztak létre a Csongrád megyei Ópusztaszeren. A park legfontosabb látnivalója a felejthetetlen élményt nyújtó Feszty-körkép, mely 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép, mely a honfoglalás néhány elképzelt epizódját idézi fel. A hatalmas területen fekvő park több látványosságot is kínál: a millenniumi Árpád-emlékmű, Csete-jurták és a Skanzen épületei. A kora délutáni órákban indulás Magyarország középső részén fekvő, az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét városába. „Hírős város”-ként is szokás emlegetni Bács-Kiskun megye székhelyét Petőfi nyomán. Ismerkedés a város nevezetességeivel: Városháza, Nagytemplom, Tudományok és Művészetek háza (egykori zsinagóga), Cifrapalota, Katona József Színház, Katona József Emlékház. A városnézést követően hazaindulás és útközben egy korai vacsorával egybekötött pihenő a Kiskunsági Nemzeti  Park területén fekvő csárdában. Érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.

Részvételi díj: 68 900 Ft/fő                                                                          

1 ágyas felár: 13 800 Ft/fő

Belépődíjak: kb.  9 500 Ft/fõ-tõl

 

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást félpanzióval és a 3. napi vacsorát, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépődíjakat.

Ingyenes transzferlehetőség Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém útvonalon.


ópuszta

NEM FOGLALHATÓ!