Szolnok-Hajdúszoboszló-Debrecen-Gyula-Békéscsaba-Hortobágy-Tisza-tó

debrecenIdőpont: 2022. szeptember 8-11. (4 nap / 3 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém-Budapest-Szolnok-Kenderes-Nádudvar-Hajdúszoboszló-Gyula- Békéscsaba-Békés-Debrecen-Hortobágy-Tisza-tó-Budapest-Veszprém

Elhelyezés: 3 éjszaka Hajdúszoboszló központjában, 3 csillagos szállodában,
2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban

Ellátás: félpanzió (svédasztalos reggeli és vacsora)

 

Program:

1. nap: Indulás 6 órakor Veszprémből az OMV benzinkút parkolójából és rövid pihenővel utazás Szolnokra, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyére. Gyalogos séta keretében ismerkedés a város nevezetességeivel: belvárosi Szentháromság templom (a város legrégebbi műemléke), Szolnoki Galéria (volt Zsinagóga, 1899-ben avatták fel romantikus, mór stílusban), Tiszavirág gyalogos híd (a város emblematikus építménye, Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja, 444 m hosszú), Református templom (1894-ben épült, ötszög alakú, neogótikus), Szigligeti Színház, Tisza Szálló, Kossuth tér stb. Ezt követően utazás Kenderesre és itt a Horthy emlékhelyek felkeresése: Tengerészeti és Néprajzi kiállítás, Horthy kastély és kripta. A délutáni órákban érkezés a Hortobágy kapujában fekvő Nádudvarra, a több mint 300 éves múltra visszatekintő fekete kerámia „hazájába”. Látogatás a Fazekasházban, ahol a látogatók betekintést kapnak az edények készítésébe, megismerhetik a fazekasság történetét (edény- és néprajzi gyűjtemény), kiállítás a népi iparművészeti termékekből és vásárlási lehetőség. A kora esti órákban érkezés Hajdúszoboszlóra, vacsora, szállás (3 éj). Olajat kerestek a városban, de más kincset: gyógyvizet találtak. Így vált Hajdúszoboszló, ahogy mondani szokták a „reumások Mekkájává”. Az Alföld legismertebb és legnagyobb fürdővárosa, itt található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Kedvező adottságai, szolgáltatásai és a város egyéb látnivalói egész évben megteremtik a feltételeket az aktív és passzív kikapcsolódáshoz.

2. nap:

Reggeli után pihenés, fürdés, szabadprogram Hajdúszoboszlón, vagy egész napos  fakultatív kirándulás a „Viharsarokba”. Indulás Gyulára, a Kőrös-parti városba és a főbb nevezetességek megtekintése. Látogatás a XV. században épült Várban, mely az Alföld egyetlen épen maradt, középkori, gótikus téglavára és a török korban Eger és Szigetvár mellett hazánk legerősebb várainak egyike volt. A Vármúzeumban a vár történetével és a környék népének régi életével ismerkedhetünk meg. A vár tornyában kilátó, előtte  csónakázótó van. Ezt követően az Almásy-kastély megtekintése következik: állandó és  aktuális időszaki kiállítások, toronykilátó. Gyula kiváló gyógy-üdülőváros is, híres  Várfürdőjében főként mozgásszervi betegségeket gyógyítanak. Ezt követően indulás a  Viharsarok központjába, Békéscsabára. Belvárosi séta keretében ismerkedés a  megyeszékhely látnivalóival: Munkácsy Mihály múzeum, Páduai Szent Antal  Társszékesegyház (vöröstéglás, kéttornyú neogótikus templom), Evangélikus nagytemplom (Európa második legnagyobb evangélikus temploma, 3000 fő  befogadóképességű), Szt. István tér, Városháza, Jókai Színház stb. A késő délutáni órákban visszautazás Hajdúszoboszlóra. Vacsora, szállás: mint előző nap.

3. nap: 

Reggeli után kirándulás Hajdú-Bihar megye székhelyére, a Tiszántúl legnagyobb városába: Debrecenbe. A 200 000 lakosú város egyben hazánk második legnépesebb  városa, időnként „a kálvinista Róma” néven, vagy „civisváros”-ként is emlegetik az ország „második fővárosá”-t. Az 1848-49-es szabadságharcban költözött ide a kormány, a Nagytemplomban olvasta fel Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot. 1944. végén a kollégium oratóriumában ült össze az Ideiglenes Nemzetgyűlés. Autóbuszos és gyalogos  városnézés keretében ismerkedés a város nevezetességeivel: Piac utca (a város főutcája), Megyeháza, Református kistemplom, Kossuth tér, Milleniumi szökőkút, Aranybika szálló,  Református Nagytemplom és Kollégium, Emlékkert, Déri múzeum (Munkácsy trilógia), Egyetem téri park és a Nagyerdő főbb látnivalói. A délutáni órákban visszautazás Hajdúszoboszlóra, szabadprogram, fürdés. Vacsora, szállás: mint előző nap.

4. nap:

Reggeli után indulás Hortobágy pusztára. A Hortobágyi Nemzeti Park a Világörökség  része, Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, hazánk legnagyobb és legrégebbi nemzeti  parkja, mely az ország legnagyobb „madárszállója” és otthona az ősi magyar szürkemarha-  gulyának, racka juhoknak, valamint a különböző magyar félvér lófajtáknak. Hortobágy  puszta nevezetességeinek megtekintése: Kilenclyukú híd (a történelmi Magyarország   leghosszabb kőhídja, 1833-ban épült és máig betölti eredeti funkcióját), a közel 300 éves  Hortobágyi Csárda (Hortobágy legrégibb épülete, 1699. óta vendégfogadó). A déli órákban  indulás a Tisza-tó partján fekvő Poroszlóra és látogatás a Tisza-tavi Ökocentrumban, mely hazánkban egyedülálló bemutatóhely. Elénk tárja a Tisza és a Tisza-tó természeti  kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát. A központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvizű akváriumát, látványos kiállítótereket, 3D mozit is, de a környező parkban és a tóparton megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat. A program zárásaként kishajóval is felfedezzük a tó  élővilágát. Ezt követően hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés Veszprémbe az esti órákban.

Részvételi díj: 79 900 Ft/fő

1 ágyas felár: 14 700 Ft/fő

Belépődíjak: kb.  8 900 Ft/fõ-tõl

Fakultatív kirándulás (minimum 20 fô jelentkezése esetén):

Gyula-Békéscsaba: 8 900 Ft/fõ (irodánkban fizetendô) + belépôk (kb. 3 600 Ft/fô-tôl)

 

A részvételi díj tartalmazza az utazást, a 3 éjszakai szállást félpanzióval, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a fakultatív program árát és a belépődíjakat.

 

Ingyenes transzferlehetőség Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém útvonalon.

NEM FOGLALHATÓ!

hortobagy-197