Történelmi, népművészeti emlékhelyek és borvidékek nyomában a Duna-mentén

szekszárdIdőpont: 2021. szeptember 18-19. (2 nap/1 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Útvonal: Veszprém-Enying-Dunaföldvár-Solt-Kalocsa-Hajós-Baja-Pörböly-Báta-Szekszárd-Veszprém

Elhelyezés: Baja központjában, 3 csillagos wellness szállodában (1 éjszaka)

Ellátás: büféreggeli és háromfogásos menüvacsora

nyomtatásNYOMTATHATÓ VERZIÓ /PDF

Program:

1. nap: Indulás 6 órakor Veszprémből az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenővel Kalocsára, a 16000 lakosú, patinás, hangulatos kisvárosába, mely szinte egyidős a magyar államiság történetével, a katolicizmus egyik fellegvára, érsekségét több mint 1000 éve alapították. Szt. István 1000-ben Asztrikot küldte Rómába II. Szilveszter pápához a koronáért és áldásért, aki sikerrel végezte küldetését és ettől kezdve a kereszt került az ország címerén a sas helyébe. Hazánkban kevés olyan település van, amely két hungarikummal is rendelkezik: Kalocsa ilyen. Az egyik a paprika, melyet 1861. óta termelnek és őrölnek, oltalom alatt áll, a másik a kalocsai népművészet: az írás, a pingálás és a hímzés a XVIII-XIX.századi hagyományokból. Kalocsa és környékének lakói ma is elkötelezettek népművészetük iránt. Városnézés keretében ismerkedés a főbb látnivalókkal. Több éves program keretében megújult a város barokk érseki központja: látogatás a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban, az Érseki kastélyban (könyvtár-,) és a Kanonoki palotában (múzeum- és kincstár megtekintése). További érdekes látnivalót ígér a Viski Károly Múzeum is, ahol a régió néprajzi és helytörténeti örökségét mutatják be látványos formában. Ezt követően indulás Hajósra, mely 1987. óta a Szőlő és Bor Városa. A település évszázadokig a kalocsai érsekség uradalmához tartozott és az 1700-as évektől kezdve fontos helyszíne lett a magyar szőlőtermelésnek, az első pincéi az 1840-es években épültek. Először látogatás a város központjában lévő volt érseki kastélyban, mely eredeti barokk szépségében pompázik és a megye építészeti, műemléki örökségének egyik dísze. A palotát gróf Patatich Gábor kalocsai érsek építtette 1739-40-ben, mely állandó és időszaki kiállításokkal, különféle programokkal, szépen gondozott barokk kerttel és kávézóval várja a látogatókat. Ezt követően indulás Európa legnagyobb, összefüggő pincefalujába, mely 24 szabályos utcából és több mint 1200 pincéből áll, így a hajósi pincefalu a népi építészet egyedülálló ékköve. Borkóstoló az egyik kiváló Borházban (3 fajta bor és borkorcsolya), szabadidő, majd továbbutazás a 35 000 lakosú Bajára, mely a Duna bal partján helyezkedik el. A Duna baloldali mellékága a bajaiak körében közkedvelt Sugovica (más néven: Kamarás-Duna), melynek keleti partján Baja belvárosa, nyugati partján pedig a kedvelt üdülőterület, a Petőfi-sziget fekszik. A török idők után elnéptelenedett városba horvát, sokác, szerb és német lakosokat telepítettek be, így Baja soknemzetiségű várossá vált. Érkezéstől függően ismerkedés a várossal kisvonatos városnézés keretében, majd vacsora, szállás (1 éj).

2. nap: Reggeli után gyalogos városnéző séta Baja központjában: Szentháromság tér épületei, Városháza (volt Grassalkovich palota), Szent Péter és Pál templom, Ferences templom és rendház, Türr István múzeum (Észak-Bácska tájmúzeuma, helytörténeti, képzőművészeti és néprajzi látványtár). Ezt követően átkelés a Türr István hídon a Dunántúlra és érkezés Pörbölyre, a Gemenci Erdő Ökoturisztikai Központjába. Innen kirándulás a Gemenci erdő szebbnél-szebb tájain átvezető keskeny-nyomtávú kisvonattal. Ezután indulás Bátára, a népművészeti hagyományairól és halászatáról híres, Gemenci erdő mellett fekvő faluba, melynek nevezetessége az 1939-ben épült Szent Vér kegytemplom is, mely őrzi az egykori, több mint 600 éves, országos hírű (eucharisztikus csodának köszönhető) kegyhely emlékét. Látogatás a Kegytemplomban, Halászházban és Tájházban, ahol állandó kiállítás keretében mutatják be a sárközi emberek életformáját, otthonainak berendezését, a vidék gazdag népviseletét, népművészetét. A késő délutáni órákban érkezés Szekszárdra, Tolna megye székhelyére, a szekszárdi borvidék központjába. Ismerkedés a belváros nevezetességeivel, melyek gyalogos séta keretében könnyen bejárhatók a kis távolságok miatt: Béla tér, belvárosi katolikus templom, Szentháromság szobor, Városháza, Vármegyeháza, Borkút stb.
Ezt követően hazaindulás, érkezés az esti órákban.

 

Részvételi díj: 38 900 Ft/fő (tartalmazza az utazást, 1 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépődíjakat, a borkóstoló és a kisvonati jegyek költségeit. )

TÖRZSUTAS KEDVEZMÉNY!!!
40 % előleg befizetése esetén: 4 %
Törzsutas: aki 2019-ben vagy 2020-ban irodánk saját szervezésű többnapos útján vett részt, valamint akik 2020-ban szerettek volna elutazni. A törzsutassal együtt utazó közvetlen családtagoknak ugyanez a kedvezmény jár (maximum 3 főnek). A kedvezmény a részvételi díj összegére vonatkozik.

Ingyenes transzferlehetőség minimum 4 fő jelentkezése esetén: Szombathely-Sárvár-Jánosháza-Bakonygyepes-Veszprém útvonalon. gemenc

1 ágyas felár: 6 000 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 8 000 Ft/fő-től

NEM FOGLALHATÓ

Kiegészítő tájékoztató

A weboldalon szereplő, időközben aktualitását vesztett árakért, akciókért, helyesírási hibákért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, a lemondott utazásokért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk.
Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Az Ön által készített „megrendelés” opcionális, nem számít véglegesnek.

Jelentkezését feldolgozzuk, lekérjük a szabad helyeket, az aktuális árakat, valamint a távozás és érkezés pontos időpontját, továbbá minden kötelező és nem kötelező illeték árát is ellenőrizzük.

Amint megérkezik/elkészül a visszaigazolás, azonnal értesíteni fogjuk Önt az elérhetőségeink egyikén, elsősorban e-mailben. Ezután elküldjük Önnek az aláírandó utazási szerződést és aláírandó dokumentumokat, és egyben megküldjük az átutaláshoz vagy befizetéshez szükséges árkalkulációt és a fizetési feltételeket is.

Az árak, időpontok és kötelező illetékek árváltozásának lehetősége fenntartva.

Az ár a repülőjegy, a kötelező illetékek árának, ellátások, valamint az indulási időpontok és helyszínek változásával is módosulhat.

Ön, mint felhasználó értelmezte és elfogadta a fenti kiegészítő tájékoztatóban leírtakat, az űrlap elküldésével.

Köszönjük érdeklődését, hamarosan válaszolunk.