Nyárutó az Isztrián

Időpont: 2023. szeptember 21-24. (4 nap/3 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal: Veszprém – Devecser – Jánosháza – Kám – Zalaegerszeg – Letenye – Rijeka – Opatija – Poreč – Pula – Rovinj – Poreč – Trieszt – Poreč – Zágráb – Trakosčan – Letenye – Zalaegerszeg – Kám – Jánosháza – Devecser – Veszprém
Elhelyezés: 3 éjszaka Poreč/Zelena Laguna üdülőtelepülésen lévő Hotel Delfin**, tengerközeli, úszómedencés szállodában, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban
Ellátás: svédasztalos félpanzió

Isztria Horvátország nyugati részén fekszik, 90 km hosszú és 60 km széles csodálatos és színes félsziget. Közelsége sok magyar turistát vonz, akiket hamar rabul ejt a szépsége és változatossága. Az évszázadokig velencei uralom alatt lévő félsziget képe ma is tipikusan olaszos, az osztrák uralom főleg a keleti part legnagyobb városára, Pulára nyomta rá bélyegét. A nyugati part királynője a varázslatos Rovinj városa, hamisítatlan olasz hangulatával, Poreč pedig kora középkori bizánci bazilikájával vonzza a látogatókat. A félsziget belsejében a jellemzően magas dombokra épült hangulatos, bájos kis erődített városkák vigyázzák a félsziget zöld dombjait. Némelyikbe művészek költöztek az elmenekült, kitelepített lakók helyébe, mások még várnak a jobb időkre egyelőre a múltba fagyva.

Program:

1. nap:
Indulás Veszprémből 5 órakor az OMV benzinkút parkolójából, utazás rövid pihenőkkel a horvát Adria második legnagyobb kikötővárosába, Rijekába. Séta az Osztrák-Magyar Monarchia egykori legfontosabb tengeri kapuja, Fiume kikötői negyedében, majd tovább utazás az Ucka hegység lábánál, védett öbölben fekvő Opatijába: ismerkedés a Monarchia hangulatát és eleganciáját őrző népszerű gyógyüdülőhely, Abbázia nevezetességeivel. Vacsora és szállás Porečben (3 éj).

2. nap:
Reggeli után egész napos kirándulás az Isztriai-félszigeten. A gazdag történelmi múltú Pula, az „Isztria fővárosa”, a XIX. századtól az I. világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének központja volt. Városnéző séta keretében az ókori építészet nevezetes emlékeinek (Amfiteatrum, Herkules- és Aranykapu, Sergius diadalív, Augustus temploma, városháza) megtekintése. Az olaszos hangulatú, sziklaszirtre épült Rovinj a horvát tengerpart egyik legromantikusabb városa, a turizmus térhódítása ellenére ma is aktív halásztelepülés. Kacskaringós, macskaköves utcák vezetnek a sziget legendás védőszentjének, St. Euphemianak a szirt csúcsán álló templomához. Isztria tagolt partvidékének egyik érdekes látnivalója a Rovinj és Poreč között, 10 km mélyre benyúló, kb. 10 millió évvel ezelőtt keletkezett Limski kanal, a Lim-csatorna vagy más néven „Isztria fjordja”. Fotószünet a felső út menti parkolónál.
A kétezer éves Poreč óvárosának első számú látványossága a VI. század elején, egy római szentély alapjaira épült Euphrasius bazilika. Az épületegyüttes méltán vált az UNESCO világörökség részévé. Vacsora és szállás, mint előző nap.

3. nap:
Félpanziós ellátás a szállodában, pihenés, fürdés a tengerparton. Reggeli után fakultatív kirándulás az olasz Adria egyik legismertebb kikötővárosába, Triesztbe. A várostól 7 km-re lévő Miramare-kastélyban és parkjában fakultatív kastélylátogatás és séta a csodálatos parkban, majd ismerkedés a kikötő környékének látnivalóival. Délutáni órákban visszautazás Porečbe.

4. nap:
Reggeli után indulás hazafelé. Útközben látogatás Zágrábban, városnéző séta a horvát főváros történelmi városrészeiben, a középkorban alapított Káptalandombon és a Felsővárosban (katedrális, Sabor, Szt. Márk templom, latrok tornya, Strossmayer sétány, Jelačić tér, stb.). Zágrábtól kb. 80 km-re található a Trakosčani várkastély, amely Horvátország egyik legszebb és legromantikusabb kastélya. Mai formáját a XIX. században nyerte el és a II. világháború végéig a Draskovich család tulajdona volt. A kastélylátogatás után tovább utazás hazafelé, érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.

Részvételi díj: 107.900 Ft/fő
1 ágyas felár:     18.000 Ft/fő
BBP biztosítás:   1.960 Ft/fő
Belépődíjak:        kb. 25 €/fő

Fakultatív kirándulás (minimum 20 fő jelentkezése esetén):
– Trieszt – Miramare: 9.900 Ft/fő (irodánkban fizetendő + kb. 15 €/fő belépő (helyszínen fizetendő)

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 3 éjszakai szállást félpanzióval, az üdülőhelyi díjat, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat és a fakultatív program költségét.

Csatlakozási lehetőség: a fenti útvonalon.

 

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT.