Bosznia-Hercegovina – Montenegró – Dalmácia mesés tájain

JAJCE – MOSTAR – MEDJUGORJE – DUBROVNIK – BUDVA – KOTOR – CETINJE – NEUM – SPLIT – TROGIR – ŠIBENIK – POČITELJ – BLAGAJ – SARAJEVO
hercegnovi

 A program során érintett világörökségi helyszínek: Mostar, Dubrovnik, Kotor, Split, Trogir, Šibenik

Horvátország középső-déli vidékén és Montenegro tájain tett körutazásunk már több mint 15 éve nagy sikernek örvend utasaink körében. Mindez azonban nem véletlen: mindkét ország gyönyörű tengerpartokkal és hangulatos városokkal büszkélkedhet, ahol a kristálytiszta víz, az őszinte vendégszeretet, a természeti és kulturális látnivalók sokasága, a napfényes strandok feledtetik velünk a mindennapok egyhangúságát. Kedvelt programunkat Bosznia-Hercegovina nevezetes látnivalóival bővítettük.

Időpont:         2023. szeptember 26-október 3. (8 nap / 7 éjszaka)

Utazás:           légkondicionált autóbusszal, komfortos autóbusszal

Útvonal:         Veszprém – Siófok – Balatonszemes – Kaposvár – Barcs – Verőce – Daruvár – Banja Luka – Jajce – Mostar – Medjugorje – Dubrovnik – Budva – Cetinje – Herceg Novi – Dubrovnik – Neum – Split – Trogir – Šibenik – Neum – Pocitelj – Blagaj – Mostar – Szarajevó – Zenica – Eszék – Udvar – Szekszárd – Simontornya – Balatonfűzfő – Veszprém

Elhelyezés:     2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban,

1 éjszaka Medjugorjéban középkategóriájú panzióban

3 éjszaka Budvában, 3*-os tengerközeli üdülőfaluban

2 éjszaka Neumban, 3*-os tengerközeli szállodában

1 éjszaka Szarajevóban 4*-os szállodában

Ellátás:              svédasztalos félpanzió, Medjugorjeban menüvacsora

Program:

  1. nap: Indulás 4 órakor Veszprémből az OMV benzinkút parkolójából. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel a jelzett útvonalon, a boszniai szerbek adminisztratív és kulturális központja, Banja Luka érintésével az Orbász folyó gyönyörű, kanyonokkal tarkított völgyén át. A tojás alakú dombra települt város, Jajce mellett vezet az út, amelynek jelképe, a 23 méter magas vízesés, Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, aki “Jajcai vízesés” címmel festette meg a tájat. Egy rövid fotós pihenő után indulás tovább, a Neretva folyó vadregényes völgyét követve Mostarba, melynek újjáépített hidja ma a megbékélés szimbóluma és UNESCO világörökség. Séta a gyönyörű, törökök alapította városban, a jellegzetes muszlim utcákon. A kora esti órákban érkezés Medjugorjéba: vacsora, szállás (1 éj). Az érkezési időtől és a nyitva tartástól függően a kegytemplom fakultatív megtekintése.
  1. nap: Reggeli után indulás a 2022. júliusában megnyitott, a szárazföldet a Peljesac-félszigettel összekötő közel két és fél kilométer hosszú, 55 méter magas hídon át Dubrovnikba, mely a horvát tengerpart legfestőibb, legvonzóbb műemlék együttese, az Adria „gyöngyszeme”. Városnézés helyi idegenvezetővel az óváros történelmi falai között: Pile-kapu, Szt. Balázs-templom, Minčeta-erőd. Szabadprogram, majd tovább utazás Montenegróba. Vacsora, szállás Budván, Montenegró népszerű turista központjában (3 éj).
  1. nap: Reggeli az üdülőfalu éttermében, majd délelőtt városnézés Budva erődfalakkal övezett történelmi óvárosában, séta a sikátoros utcákon. Délután szabadprogram és strandolási lehetőség a Budvai Riviérán. Vacsora, szállás mint előző nap. 
  1. nap: Reggeli után egész napos fakultatív hajókirándulás a Kotori öbölbe: Tivat – Herceg Novi – Zanjice – Szirti Madonna szigete – Kotor érintésével. A program az ősi és szépséges névadó városban, Kotorban fejeződik be. Séta és szabadidő keretében ismerkedés a világörökség óváros nevezetességeivel, a különböző stílusú paloták, házak és templomok csodálatos egyvelegével (XIII. századi Szűz Mária templom, Szt. Trifun katedrális, régi városfalak). Szűk, sikátoros utcácskái, napsütötte terei igazi mediterrán hangulatot árasztanak. Vacsora, szállás: mint előző nap. (A program időjárásfüggő.)
  1. nap: Reggeli után indulás Montenegró egykori történelmi fővárosába, Cetinjebe, mely ma az ország vallási központja, és fontos szerepet tölt be a helyiek nemzettudatában. Itt található többek között az ország Nemzeti Múzeuma az egykori Királyi Palota épületében, a Szent Péter-kolostor, és az egykoron itt működött (olasz, francia, görög) nagykövetségek épülete, sőt, itt van a montenegrói elnök rezidenciája is, a Kék Palota. A városlátogatás után a tengerparti úton utazás Bosznia-Hercegovina alig 20 km-es tengerpartjának üdülőhelyére, Neumba. A szálláshely elfoglalása után szabad program, fürdési lehetőség. Vacsora, szállás (2 éj).
  1. nap: Reggeli után egész napos kirándulás Közép-Dalmáciába. Utazás a Makarskai Riviéra tengerparti útján Splitbe. Horvátország második legnagyobb városa, Dalmácia ősi szíve, ahol Diocletianus császár impozáns palotájának világörökség-listás épületmaradványai láthatók. Városnéző séta az antik falak között, szabadidő a híres tengerparti sétányon, a Riva-n, majd tovább utazás a Spliti-öböl nyugati sarkába, ahol egy mesterséges szigeten fekszik Trogir, a Čiovo sziget és a szárazföld közötti tengerátjáróban. Séta és szabadidő a görögök által alapított város történelmi központjában, amely az UNESCO világörökség része. A dalmát kirándulás utolsó állomása Šibenik (séta keretében ismerkedés az óváros nevezetességeivel: Szt. Jakab székesegyház, városháza, várkapu), majd visszautazás Neumba. Vacsora, szállás: mint előző nap.
  1. nap: Reggeli után búcsú a tengertől és indulás Bosznia-Hercegovina fővárosa felé. Út közben rövid látogatás a keleties hangulatú, ősi muszlim városkában, Počiteljben, séta a hangulatos kis utcákon. A festői fekvésű városka ma művésztelepként is működik, és méltán szerepel az UNESCO világörökség javaslati listáján. Innen északi irányba, a Neretva folyó vadregényes völgyét követve vezet az út Blagajba. A település legfőbb nevezetessége a Buna forrásánál, csodálatos természeti környezetben, táncoló dervisek által alapított kolostor (Tekija). A folyó menti útról látható Blagaj másik híres épülete, az oszmán kori Velagič-ház is. A derviskolostor megtekintése után utazás Szarajevóba, vacsora és szállás (1 éj).
  1. nap: Reggeli után városnéző séta Szarajevóban, ismerkedés a bosnyák főváros középkori török és monarchiás nevezetességeivel: Városháza, Ferenc Ferdinánd elleni merénylet helyszíne, a Baščaršijában – a történelmi nagy bazárban – a sok törökös emlék (a Gázi Huszrev bég dzsámi, medresze, Sebilj-kút stb.), a Régi szerb templom és ikonmúzeum. Egy kis szabadidőt követően hazautazás út közben rövid pihenőkkel. Érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.

Részvételi díj:            249.900 Ft/fő

1 ágyas felár:                49.000 Ft/fő

BBP biztosítás:               3.920 Ft/fő

Belépődíjak:                    kb. 60 €/fő

Fakultatív hajókirándulás:    kb. 35 €/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 7 éjszakai szállást félpanzióval, az üdülőhelyi díjat, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio-guide készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat, a helyi vezetéseket és a fakultatív hajókirándulás árát.

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges!

A belépéshez használt úti okmánynak a Boszniából való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.

Csatlakozási lehetőség: a fenti útvonalon.

Ingyenes transzferlehetőség Szombathely – Sárvár – Devecser – Bakonygyepes útvonalon.

Nem foglalható!