A rejtélyes Bosznia felfedezése

Mostar

Időpont: 2022. október 13-16.. (4 nap/3 éjszaka) 

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Elhelyezés: 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban,
2 éjszaka Medjugorjéban B kategóriás panzióban
1 éjszaka Szarajevóban, 3 csillagos szállodában

Ellátás: reggeli és fakultatív vacsora

Útvonal: Veszprém – Tapolca – Keszthely – Marcali – Nagyatád – Barcs – Daruvár – Banja Luka –  Jajce – Medjugorje – Kravice – Počitelj – Blagaj – Mostar – Medjugorje – Konjic – Szarajevó – Visoko – Zenica – Eszék – Mohács – Veszprém

 

Bosznia-Hercegovina – eseménydús, különös történelmi fordulatokban gazdag évszázadai miatt – számos megismerésre váró kincset tartogat az utazó számára. Keleties hangulata, csodálatos természeti adottságai, keresztény és muszlim történelmi műemlékei, misztikus régészeti leletei, színes kulturális öröksége mind-mind felfedezésre várnak. Az ország névadó folyója a Bosna, amely sejteni engedi, hogy rengeteg tiszta vizű forrást, folyót találunk ezen a vidéken, amelyeknek valódi ékei a felettük átívelő középkori kőhidak.

Program:

1. nap:Indulás Veszprémből 4 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel a Vrbas-folyó gyönyörű, kanyonokkal tarkított völgyén át Jajce városába. A város jelképe a 23    méter magas vízesés, melynek szépsége magát Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, aki „Jajcei vízesés” címmel festette meg a tájat. A közelben láthatóak a Pliva-folyóra épített   vízimalmok is, melyeket Bosznia nemzeti emlékműveiként tartanak számon. Ezt követően továbbutazás dél felé, fakultatív vacsora és szállás Medjugorjéban (2 éj).

2. nap: Reggeli után séta Medjugorje városában, mely az 1981. évi Szűz Mária jelenés óta lett ismert zarándokhely. Az elmúlt 20 évben ide látogató több millió turista békét és megnyugvást talált ezen a helyen. Fakultatív programként a kegytemplom és környékének megtekintése. Ezt követően utazás a festői szépségű természeti látványossághoz, a Kravice vízeséshez. Fotószünet a 25 méter magas és közel 120 méter széles zuhatagnál. Továbbutazás a keleties  hangulatú, ősi muszlim városba, Počiteljbe, séta a hangulatos kis utcákon (Hadzsi Ali  mecset a medreszével, középkori várrom). A látogatást követően indulás a Buna partján épült. A város legfőbb nevezetessége a Buna forrásánál, csodálatos természeti környezetben, táncoló dervisek által alapított kolostor (Tekija). A folyó partján sétálva     bepillantást nyerhetünk a hagyományos oszmán kori építészet emlékeibe, ilyen a Velagić- ház és a hozzá tartozó vízimalom (kívülről). Ezután indulás Mostarba: séta a gyönyörű, törökös hangulatú városban, a jellegzetes bazárral szegélyezett utcákon. A város a mai napig etnikailag megosztott, a folyó egyik partján jellemzően bosnyákok, a másik parton pedig  horvátok élnek: a víz fölött átívelő, újjáépített Öreg híd (Stari most) ma része az UNESCO világörökségének. A séta végén a Muslibegović ház megtekintése. Szabadprogram Mostarban  majd visszautazás a szálláshelyre és fakultatív vacsora.

3. nap: Reggeli után utazás a Neretva vadregényes völgyét követve a folyó partján elterülő Konjic város érintésével, amelynek jelképét, az Öreg hidat csak 2009-ben nyitották meg ismét. Ezt követően továbbutazás Szarajevóba és gyalogos belvárosi séta keretében ismerkedés a bosnyák főváros középkori török és monarchiás nevezetességeivel: Városháza, Ferenc Ferdinánd elleni merénylet helyszíne, a Baščaršijában a sok törökös emlék (a Gázi Huszrev bég dzsámi, medresze, Sebilj, stb.), majd látogatás a Régi szerb templomban és a hozzá tartozó értékes ikonmúzeumban. Szabadidő, szállás és fakultatív vacsora a fővárosban (1 éj)

4. nap: Reggeli után utazás a Visoko melletti rejtélyes boszniai piramisokhoz. Dr. Semir Osmanagić amatőr régész nemrég közzétett hipotézise szerint a sűrű növényzettel borított, szabályos piramis alakú hegyeket nem a természet hozta létre, hanem ember alkotta piramisok. Az általa a völgyben talált 7 hegy közül néhánynak már nevet is adott, közülük a leghíresebb a 220 méter magas Nap piramis. A régész elmélete szerint a piramisokat alagutak kötik össze és a közelben már egy földalatti járat feltárása folyik: látogatás az eddigi feltárások helyszínén. Ezt követően hazautazás, érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.

Részvételi díj:            71 900 Ft/fő

1 ágyas felár:             11 700 Ft/fő

Vacsora felár:           9 900 Ft/fő

BBP biztosítás:          1 840 Ft/fő

Belépődíjak: kb.       60 €/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 3 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat és a fakultatív vacsora költségét.

Csatlakozási lehetőség: Veszprém – Tapolca – Keszthely – Marcali – Nagyatád

Leszállási lehetőség: Mohács – Szekszárd – Siófok – Veszprém Ingyenes tranfszerlehetőség Szombathelyről és Sárvárról.

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges! A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.