Székelyföld gyöngyszemei – Pünkösd Erdélyben – csíksomlyói búcsú

csiksomlyoIdőpont: 2022. június 2-6.  (5 nap/4 éjszaka)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Elhelyezés: 1 éjszaka panzióban, 3 éjszaka vendégházban 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban

Ellátás: félpanzió (bőséges reggeli és háromfogásos menüvacsora)

Útvonal: Veszprém – Budapest – Ártánd/Bors – Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Parajd – Csíksomlyó – Gyilkos-tó – Békás-szoros – Gyimesbükk – Székelyudvarhely – Segesvár – Ákosfalva – Nagyvárad – Veszprém

 

Erdély a beszélő kövek földje, ahol a nemzeti tudat erősebb, mint bárhol. A magyar történelem szempontjából hosszú évszázadokon keresztül Erdély léte egyet jelentett a megmaradásunkkal. Ha Erdélyben járunk, ne csak a gyönyörű tájat lássuk, hanem engedjük, hogy megelevenedjen a szemünk előtt a múlt. Középkori várkastélyok, századfordulós nagyvárosi építészet, történelmi és irodalmi emlékhelyek, mesebeli falvak, lenyűgöző természeti szépségek, tüneményes emberek – Erdély mindenki számára kínál valamit.

 

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 5 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Budapest- Ártánd útvonalon Nagyváradra és ismerkedés a város nevezetességeivel (püspöki székesegyház, kanonok sor, belváros: Szt. László tér, Bremer tér fontosabb épületei, Szigligeti színház, sétáló utca, „Holnaposok” szoborcsoport stb.). Ezt követően továbbutazás Király-hágóra: itt rövid pihenő majd a Bánffyhunyad-i Árpád-kori református templom megtekintése kívülről. Az esti órákban érkezés a Kolozsvár közeli magyar panzióba:  vacsora, szállás (1 éj).

2. nap: Reggeli után indulás Kolozsvárra. Ismerkedés a „kincses” város nevezetességeivel: Szt. Mihály templom, Fő tér palotái és nevezetes épületei, Mátyás király lovasszobra és szülőháza. Ezt követően utazás Marosvásárhelyre, a legnagyobb székely városba: itt a Kultúrpalota és képtár megtekintése után rövid szabadidő. A kora délutáni órákban indulás Parajd (sóbánya látogatás) – Korond (kirakodóvásár) – Farkaslaka (Tamási Áron sírja,  Trianoni emlékmű) érintésével a Székelyudvarhely közeli vendégházba. Vacsora, szállás (3 éj)

3. nap: Reggeli után utazás Csíkszeredára. Fakultatív részvétel a csíksomlyói búcsún, a hálaadó körmeneten és a szabadtéri szentmisén, a világ magyarságának mára egyik legfontosabbá vált rendezvényén. A késő délutáni órákban kb. 17 óra körül visszautazás a szálláshelyre Tolvajos-tető (Hármas kereszt emlékmű) és Székelyudvarhely (rövid ismerkedő séta a  „legmagyarabb” városban) útvonalon. Vacsora, szállás: mint előző nap.

4. nap: Reggeli után indulás a Gyimesekbe, útközben Máréfalván fotószünet a híres székelykapunál. Gyimesbükkön a Rákóczi vár, Ezeréves határ, 30-as őrház, Kontumáczi emlékhely megtekintése, majd utazás Madéfalva (veszedelem emlékmű) – Gyergyószentmiklós – Pongrác tető útvonalon a Gyilkos-tóhoz és Békásszoroshoz. Séta a tónál és a szorosban,  majd visszautazás a zeteváraljai víztározó érintésével a szálláshelyre: vacsora, szállás.

5. nap: Reggeli után utazás Fehéregyháza (fotószünet a Petőfi emlékhelynél) érintésével Segesvárra. Ismerkedés az ősi szász település nevezetességeivel, majd hazaindulás. Útközben rövid pihenő és vásárlási lehetőség Körösfőn. Érkezés Nagyvárad – Budapest útvonalon az esti órákban Veszprémbe.

Részvételi díj:            84 900 Ft/fő

1 ágyas felár:             10 800 Ft/fő

BBP biztosítás:            2 300 Ft/fő

Belépődíjak: kb.       3 500 Ft/fő (kb. 50 RON/fő)

 

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 4 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást és a belépődíjakat.

 

Ingyenes fel- és leszállási lehetőség: Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém – Várpalota – Székesfehérvár – Budapest útvonalon.

 

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges!

 

NEM FOGLALHATÓ!