Szlovénia varázslatos tájain

PostojnaIdőpont: 2022. szeptember 16-19. ( 4 nap/3 éjszaka) 

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Elhelyezés: 3 csillagos szállodákban 2 ágyas zuhanyzó/WC szobákban, 1 éjszaka Bled környékén, 2 éjszaka Portorozban, a Vile Park szállodában, a kiépített és füves tengerparton, sétáló utcák, üzletek, bárok és éttermek közelében.

Ellátás: büféreggeli és fakultatív vacsora

Útvonal: Veszprém – Devecser – Jánosháza – Sárvár – Szombathely – Körmend – Rédics – Ljubljana – Skofja Loka – Bohinj – Bled – Portoroz – Piran – Koper – Skocjan – Predjama – Postojna – Rédics – Körmend –Szombathely – Sárvár – Veszprém

Szlovénia az 1990-es évek elejéig nem rendelkezett saját állammal. A nemzet mégis létezett idegen uralkodók, uralmak alatt, saját nyelvét, népi kultúráját és sajátosságait megőrizve. A mintegy 20 ezer km2 területű, 2 millió lakosú kis ország gyönyörű természeti tájakkal, hangulatos kisvárosokkal, kristálytiszta folyókkal és patakokkal, magas hegyekkel és apró, de látványos tengerparttal rendelkezik. A változatos országban a Triglav hófödte csúcsától Kamnik alpesi kisvárosáig megtalálunk minden szépséget, egészen a Piran kikötőjében ringatózó halászhajókig vagy a postojnai cseppkőbarlang különleges élőlényeket rejtő járatain át a dübörgő vízesésekig.

 

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 6 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Ljubljanába, városnézés a szlovén fővárosban: belváros, Székesegyház, Hármas-híd (a    fiatalok kedvelt találkozóhelye, mely a város régi és új negyedét köti össze). Ezt követően kirándulás siklóval a várba: a „szlovén Akropolisz” várdombja már az illír és a kelta időkben is lakott volt. A város jelképe a sárkány, a település címerében is megtalálható. A délutániórákban érkezés Skofja Lokába és séta a szép fekvésű, műemlékekben gazdag, legrégebbi szlovén kisvárosban. Szállás és fakultatív vacsora a Bled közelében lévő szállodában (1 éj).

2. nap: Reggeli után utazás a Júliai Alpok legvadregényesebb tengerszeméhez, a Bohinji-tóhoz. Szlovénia legnagyobb tavát gleccserek formálták és morénák veszik körül, hosszúsága 4 km. Fakultatív kirándulás felvonóval a tó fölé magasodó (1530 m magas) Vogel-hegyre (a program időjárásfüggő). Ezt követően indulás a Triglav Nemzeti Park területén fekvő csodálatos üdülőhelyre, Bledbe. A 475 m magasan fekvő tó nagyszerű klímájának, enyhe éghajlatának köszönhetően népszerű lett a XIX. századi arisztokraták körében, felvirágzását is ennek a kornak köszönheti. Ismerkedés a tóparti település látnivalóival. Látogatás a tó fölé magasodó sziklacsúcson álló középkori lovagvárban, majd fakultatív kirándulás pletnával (kb. 20 személyes kishajó) a tó közepén lévő kis szigetre, itt a Szűz Mária zarándoktemplom megtekintése. A településnek gasztronómiai jelentősége is van: Szlovénia-szerte ismert és kedvelt sütemény a bledi krémes. A délutáni órákban utazás a szlovén tengerpartra,  Portorozba. Fakultatív vacsora és szállás a Vile Park szállodában (2 éj)

3. nap: Reggeli után kirándulás Piranba az elbűvölő, olasz hangulatú kisvárosba. Ismerkedés a főbb látnivalókkal (a városfalon belüli óváros csak gyalogosan járható be): fő tér, Szent György székesegyház (valószínűleg Európa leglátványosabb fekvésű temploma, mely egy aprócska domb tetején áll a város felett és teraszáról csodálatos panoráma tárul elénk) és harangtorony, óváros. Az egykor jelentős kereskedelmi központ hangulatán érződik a velencei hatás. A déli órákban visszatérés a szállodába, délután szabadprogram, fürdési lehetőség vagy fakultatív  kirándulás a Skocjan barlanghoz. A barlang kontinensünk egyik legszebb, legmonumentálisabb üregrendszere és 1986 óta a Világörökség része. A barlang eredetiségét az adja, hogy benne a Reka folyó egy 1400 m hosszú, egyes helyeken 150 m mély föld alatti kanyont vájt magának. A háromszintes, közel 6 km hosszúságban feltárt barlang rabul ejt bennünket. A kora esti órákban visszautazás a szállodába. Fakultatív vacsora,     szállás: mint előző nap.

4. nap: Reggeli után indulás Koperbe, városnézés és séta a mediterrán hangulatú óvárosban (Főtér, Székesegyház). Ezt követően utazás Postojnára, itt a világhírű cseppkőbarlang megtekintése,  ahol a „természet legcsodálatosabb galériája” tárul a szemünk elé (közlekedés  villanyvasúttal, majd gyalog a meseszerűen megvilágított termekben, a szakadékok, a föld alatti erek és tavak mellett). A híres cseppkőbarlang a szlovén karsztvidék szívében   található és az ország egyik legfontosabb turisztikai látványossága: a látogatók száma évente   eléri az egymillió főt. Ezután látogatás Predjaman, Szlovénia páratlan fekvésű lovagvárában, melyet egy magas (123 m) sziklafal közepére, egy barlang bejárata elé építettek. A vár egy sziklába ágyazott monumentális épület, melyet az 1990-es években, XVI. század végi állapotában állították helyre, benne középkori berendezési tárgyak és múzeum található. A            délutáni órákban hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés a késő esti órákban.

Részvételi díj: 82 900 Ft/fő

1 ágyas felár: 14 400 Ft/fő

Vacsora felár: 10 800 Ft/fő

BBP biztosítás: 1 840 Ft/fő

Belépődíjak: kb. 100 €/fő

 

Fakultatív kirándulás (minimum 20 fő jelentkezése esetén):

Skocjan-barlang: 4 900 Ft/fő (irodánkban fizetendő) + kb. 18 €/fő belépődíj a barlangba

 

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 3 éjszakai szállást reggelivel, az idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat, a fakultatív vacsora és fakultatív kirándulás költségét.

 

Csatlakozási lehetőség: a fenti útvonalon.

 

Bled.JPG