Zemplén-Tokaj-Hegyalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg tájai, várai, történelmi és irodalmi emlékhelyei

füzérivárA program során érintett világörökségi helyszínek: Tokaji borvidék

Szombathelyi felszállási lehetőséggel!

Időpont:    2024. 10.02-06.    (5 nap/ 4 éjszaka)
Utazás:      légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal:    Veszprém – Budapest – Szerencs – Mád – Sárospatak – Sátoraljaújhely – Széphalom – Füzérradvány – Hollóháza – Gönc – Vizsoly – Boldogkőváralja – Tokaj – Nyíregyháza – Vásárosnamény – Tákos – Csaroda – Tarpa – Szatmárcseke – Tiszacsécse – Túristvándi – Vaja – Nyírbátor – Máriapócs – Budapest – Veszprém
Elhelyezés: 2 éjszaka Sátoraljaújhelyen, 2 éjszaka Vásárosnaményban
3*-os szállodákban, 2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban
Ellátás:      félpanzió (svédasztalos reggeli és büfévacsora)

Program:
1. nap: Indulás 6 órakor Veszprémből és utazás Budapest-Miskolc útvonalon rövid pihenőkkel Szerencsre, a „Hegyalja kapujába”. Városnéző séta keretében ismerkedés a város nevezetességeivel: Rákóczi vár (XVI. századi, késő reneszánsz stílusú), várkert, katolikus templom, majd indulás Tokaj-Hegyalja egyik híres bortermő helyére: Mádra. Itt a gyönyörűen felújított barokk zsinagóga és a rabbi házban a kiállítás megtekintése, majd utazás Sárospatakra. A város a Bodrog folyó mentén, Tokaj-Hegyalja és az Alföld találkozásánál fekszik, a környék látnivalókban leggazdagabb városa, a középkor óta fontos település. Itt született 1207-ben Árpád-házi Szent Erzsébet, a szegények védőszentje. Látogatás a XVI. században épült Rákóczi-várban (mely hazánk egyik legismertebb késő-reneszánsz stílusú épületegyüttese) és a Szt. Erzsébet templomban. A kora esti órákban érkezés Sátoraljaújhelyre, Zemplén megye egykori székhelyére. Vacsora, szállás (2 éj)

2. nap: Reggeli után egésznapos kirándulás. Széphalom: a XIX. század eleji nagy nyelvújítás központja volt, a mozgalom vezéralakja: Kazinczy Ferenc lakott itt. Az Emlékcsarnok megtekintése, ahol méltó kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának, majd látogatás az egyedülálló témájú Magyar Nyelv Múzeumában. Ezt követően utazás az Árpád-kor óta ismert Füzéri-várhoz, mely hazánk egyik csodája, 170 m magas vulkáni várhegyen magasodik és hófehér várfalaival messziről uralja a vidéket. Látogatás a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi várban, majd indulás Hollóházára, a Zempléni hegység szép üdülőhelyére, mely elsősorban a XVIII. század óta gyártott híres porcelánjáról ismert, ami 2017. óta „hungarikum”. Látogatás a Porcelán-múzeumban, majd utazás Göncre, itt fotószünet a Huszita-háznál, majd indulás Vizsolyba. Itt található a magyar történelem egyik legbecsesebb műkincse, az 1590-ből származó első kiadású, első nyomtatású magyar nyelvű Károli Biblia az Árpád-kori műemléktemplomban. A késő délutáni órákban érkezés Boldogkőváraljára: itt a hatalmas kopár sziklagerincen magasodó vár megtekintése, mely egész Magyarország egyik legkülönlegesebb vára. Ezt követően visszautazás Sátoraljaújhelyre, vacsora, szállás.

3. nap: Reggeli után séta a városközpontban, vagy fakultatív lehetőségként az ország leghosszabb libegőjével (1332 m) kirándulás a Magas-hegyi kilátóhoz. Ezt követően utazás Tokajba, mely a Sátoraljaújhelytől Szerencsig tartó Tokaj-Hegyalja Világörökségi borvidék központja. Séta a hangulatos belvárosban, látogatás a Világörökségi Bormúzeumban, szabadprogram és borkóstolási lehetőség. A kora délutáni órákban érkezés Nyíregyházára, a 120 000 lakosú megyeszékhelyre, ahol a régi és modern épületek alakítják a városképet. Városnéző séta a központban, majd indulás Sóstó-fürdőre, a várostól 6 km-re elhelyezkedő kedvelt üdülőhelyre és itt látogatás a Múzeumfaluban, hazánk legnagyobb regionális skanzenjében, mely a XIX. századi falusi környezetbe repít vissza bennünket. Ezt követően utazás Vásárosnaményba: vacsora és szállás (2 éj)

4. nap: Reggeli után egész napos kirándulás, Tákos: itt található a népi építészet gyöngyszeme, a „mezítlábas Notre Dame”, a tákosi református templom. Megtekintését követően továbbutazás Csarodára, a „mosolygó szentek” templom legismertebb és leghíresebb látványossága a XIII. századi bizánci freskó. Ezt követően továbbindulás Tarpára, itt az ország egyetlen épen maradt ipartörténeti műemlékének, a szárazmalomnak megtekintése. Ezután Szatmárcseke következik, ahol Kölcsey Ferenc költő élt 1815 és 1838 között. A Művelődési Házban a Kölcsey emlékszoba, majd a református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékének és a csónak alakú, faragott fejfák sokaságának megtekintése. Ezután Tiszacsécsére látogatunk a Móricz Zsigmond emlékházba. A következő helyszín Túristvándi, ahol az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom látható. A délutáni órákban visszautazás Vásárosnaményba, szabadprogram. Vacsora és szállás, mint előző nap.

5. nap: Reggeli után látogatás a Beregi Múzeumban, mely páratlan gazdagságú néprajzi anyaggal rendelkezik. Ezt követően továbbutazás Vajára, s itt a Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélyának megtekintése. Ezután a történelmi hangulatú kisváros, Nyírbátor látnivalóinak megtekintése következik: Minorita templom (a város ékköve és egyik legjelentősebb műemléke), Református templom (Magyarország legnagyobb gótikus temploma), Báthori kastély és panoptikum. A program utolsó állomása Máriapócs, mely a könnyező Szűz Mária ikonról híres település. A templom megtekintését követően hazautazás rövid pihenőkkel. Érkezés Veszprémbe az esti órákban.
Részvételi díj:  144.900 Ft / fő
1 ágyas felár:      36.000 Ft / fő
Belépődíjak:       20.000 Ft / fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 4 éjszakai szállást félpanzióval az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a belépődíjakat.

Ingyenes fel- és leszállási lehetőség: Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém – Várpalota – Székesfehérvár – Budapest útvonalon

nyomtató

 

Nyomtatható verzió: Zemplén-Tokaj-Hegyalja-Szabolcs-Szatmár-Bereg 2024

 

Jelentkezés az utazásra: Zemplén-Tokaj-Hegyalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg 2024.10.02-06.

 

Ellenőrzés