A rejtélyes Bosznia felfedezése

Mostar-150x150

JAJCE – MEDJUGORJE – POČITELJ – BLAGAJ – MOSTAR

SARAJEVO – VISOKO

A program során érintett világörökségi helyszín: Mostar

Bosznia-Hercegovina – eseménydús, különös történelmi fordulatokban gazdag évszázadai miatt – számos megismerésre váró kincset tartogat az utazó számára. Keleties hangulata, csodálatos természeti adottságai, keresztény és muszlim történelmi műemlékei, misztikus régészeti leletei, színes kulturális öröksége mind-mind felfedezésre várnak. Az ország névadó folyója a Bosna, amely sejteni engedi, hogy rengeteg tiszta vizű forrást, folyót találunk ezen a vidéken, amelyeknek valódi ékei a felettük átívelő középkori kőhidak.

Időpont:       2024.05.23-26. (4 nap/3 éjszaka)
Utazás:           légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal:        Veszprém – Tapolca – Keszthely – Marcali – Nagyatád – Barcs – Daruvár – Banja Luka – Jajce – Medjugorje – Kravice – Počitelj – Blagaj – Mostar – Konjic – Szarajevó – Visoko – Zenica – Eszék – Udvar – Mohács – Szekszárd – Tamási – Veszprém
Elhelyezés:   2  ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban,
– 2 éjszaka Medjugorjéban 3 csillagos panzióban,
– 1 éjszaka Szarajevóban, 4 csillagos szállodában
Ellátás:            félpanzió

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 4 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel a Vrbas-folyó gyönyörű, kanyonokkal tarkított völgyén át Jajce városába. A város jelképe a 23 méter magas vízesés, melynek szépsége magát Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, aki „Jajcei vízesés” címmel festette meg a tájat. A közelben láthatóak a Pliva-folyóra épített vízimalmok is, melyeket Bosznia nemzeti emlékműveiként tartanak számon. Ezt követően továbbutazás dél felé, vacsora és szállás Medjugorjéban (2 éj).

2. nap: Reggeli után séta Medjugorje városában, mely az 1981. évi Szűz Mária jelenés óta lett ismert zarándokhely. Az elmúlt 40 évben ide látogató több millió turista békét és megnyugvást talált ezen a helyen. Fakultatív programként a kegytemplom és környékének megtekintése. Ezt követően utazás a festői szépségű természeti látványossághoz, a Kravice vízeséshez. Fotószünet a 25 méter magas és közel 120 méter széles zuhatagnál. Tovább utazás a keleties hangulatú, ősi muszlim városba, Počiteljbe, séta a hangulatos kis utcákon (Hadzsi Ali mecset a medreszével, középkori várrom). A látogatást követően indulás a Buna partján épült Blagajba. A város legfőbb nevezetessége a Buna forrásánál, csodálatos természeti környezetben, táncoló dervisek által alapított kolostor (Tekija). A folyó partján sétálva bepillantást nyerhetünk a hagyományos oszmán kori építészet emlékeibe, ilyen a Velagić-ház és a hozzá tartozó vízimalom (kívülről). Ezután indulás Mostarba: séta a gyönyörű, törökös hangulatú városban, a jellegzetes bazárral szegélyezett utcákon. A város a mai napig etnikailag megosztott, a folyó egyik partján jellemzően bosnyákok, a másik parton pedig horvátok élnek: a Neretva fölött átívelő, újjáépített Öreg híd (Stari most) az UNESCO világörökség része. A városnéző séta után rövid szabadidő Mostarban, majd visszautazás a szálláshelyre. Vacsora és szállás, mint előző nap.

3. nap: Reggeli után utazás a Neretva vadregényes völgyét követve Szarajevóba. Bosznia-Hercegovina fővárosát, ahol négy vallás és négy kultúra találkozik, okkal nevezik „Európa Jeruzsálemé”-nek. Városnéző séta keretében ismerkedés a bosnyák főváros középkori török és monarchiás nevezetességeivel: Városháza, Ferenc Ferdinánd elleni merénylet helyszíne, a Baščaršijában a sok törökös emlék (a Gázi Huszrev bég dzsámi, medresze, Sebilj, stb.), majd látogatás a Régi szerb templomban és a hozzá tartozó értékes ikonmúzeumban. Szabadidő, majd szállás és vacsora a fővárosban (1 éj)

4. nap: Reggeli után utazás a Visoko melletti rejtélyes boszniai piramisokhoz. Dr. Semir Osmanagić amatőr régész által közzétett hipotézis szerint a sűrű növényzettel borított, szabályos piramis alakú hegyeket nem a természet hozta létre, hanem ember alkotta piramisok. Az általa a völgyben talált 7 hegy közül néhánynak már nevet is adott, közülük a leghíresebb a 220 méter magas Nap piramis. A régész elmélete szerint a piramisokat alagutak kötik össze és a közelben már egy földalatti járat feltárása folyik: látogatás az eddigi feltárások helyszínén. Ezt követően hazautazás, érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.

Részvételi díj:    119.900 Ft/fő

1 ágyas felár:        13.800 Ft/fő

BBP biztosítás:     2.160 Ft/fő

Belépődíjak:       kb. 50 €/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 3 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást, a belépődíjakat.

Csatlakozási lehetőség: Veszprém – Tapolca – Keszthely – Marcali – Nagyatád útvonalon

Leszállási lehetőség: Mohács – Szekszárd – Enying – Veszprém
Ingyenes transzferlehetőség Szombathelyről és Sárvárról.

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges! A belépéshez használt úti okmánynak az országból való kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.

nyomtató

 

Nyomtatható verzió: Rejtélyes Bosznia felfedezése 2024

 

A jelentkezés lezárult.