Szlovénia varázslatos tájain

Postojna

LJUBLJANA – SKOFJA LOKA – POSTOJNA – PREDJAMA – PIRAN – BOHINJ – BLED

Szlovénia az 1990-es évek elejéig nem rendelkezett saját állammal. A nemzet mégis létezett idegen uralkodók, uralmak alatt, saját nyelvét, népi kultúráját és sajátosságait megőrizve. A mintegy 20 ezer km2 területű, 2 millió lakosú kis ország gyönyörű természeti tájakkal, hangulatos kisvárosokkal, kristálytiszta folyókkal és patakokkal, magas hegyekkel és apró, de látványos tengerparttal rendelkezik. A változatos országban a Triglav hófödte csúcsától Kamnik alpesi kisvárosáig megtalálunk minden szépséget, egészen a Piran kikötőjében ringatózó halászhajókig vagy a postojnai cseppkőbarlang különleges élőlényeket rejtő járatain át a dübörgő vízesésekig.

A program során érintett világörökségi helyszínek: Skofja Loka

Időpont:    2024.06.09-11. (3 nap/2 éjszaka)
Utazás:      légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal:    Veszprém – Devecser – Jánosháza – Sárvár – Szombathely – Körmend – Rédics –Ljubljana – Skofja Loka – Postojna – Predjama – Piran – Bohinj – Bled – Klagenfurt – Graz – Szombathely – Sárvár – Veszprém
Elhelyezés: 2 éjszaka Ljubljana közelében középkategóriájú panzióban
2 ágyas zuhanyzó/WC szobákban
Ellátás:       félpanzió (büféreggeli és vacsora)

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 7 órakor* az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel Ljubljanába, városnézés a szlovén fővárosban: belváros, Székesegyház, Hármas-híd (a fiatalok kedvelt találkozóhelye, mely a város régi és új negyedét köti össze). Ezt követően kirándulás siklóval a várba: a “szlovén Akropolisz” várdombja már az illír és a kelta időkben is lakott volt. A város jelképe a sárkány (a település címerében is megtalálható), melyet a monda szerint Iaszón görög királyfi győzött le. A délutáni órákban érkezés Skofja Lokába és séta a szép fekvésű, műemlékekben gazdag, legrégebbi szlovén kisvárosban, mely 2023 óta világörökségi helyszín. Vacsora és szállás a Ljubljana közelében lévő panzióban (2 éj).

* VÁLTOZÁS! Tekintettel arra, hogy 2024. június 9-én választások lesznek Magyarországon, a szavazás lehetőségét biztosítva az indulási időket egy órával későbbre módosítottuk! 

2. nap: Reggeli után egész napos kirándulás. Postojnán a világhírű cseppkőbarlang megtekintése, ahol a „természet legcsodálatosabb galériája” tárul a szemünk elé (közlekedés villanyvasúttal, majd gyalog a meseszerűen megvilágított termekben, a szakadékok, a föld alatti erek és tavak mellett). A híres cseppkőbarlang a szlovén karsztvidék szívében található és az ország egyik legfontosabb turisztikai látványossága: a látogatók száma évente eléri az egymillió főt. Ezután látogatás Predjaman, Szlovénia páratlan fekvésű lovagvárában, melyet egy magas (123 m) sziklafal közepére, egy barlang bejárata elé építettek. A vár egy sziklába ágyazott monumentális épület, melyet az 1990-es években, XVI. század végi állapotában állították helyre, benne középkori berendezési tárgyak és múzeum található. A délutáni órákban érkezés a szlovén tengerpart egyik gyöngyszeméhez, Piranba. Ismerkedés az elbűvölő, olasz hangulatú kisváros főbb látnivalóival (a városfalon belüli óváros csak gyalogosan járható be): fő tér, Szent György székesegyház (valószínűleg Európa leglátványosabb fekvésű temploma, mely egy aprócska domb tetején áll a város felett és teraszáról csodálatos panoráma tárul elénk) és harangtorony, óváros. Az egykor jelentős kereskedelmi központ hangulatán érződik a velencei hatás. A késő délutáni órákban visszautazás a szálláshelyre, vacsora és szállás: mint előző nap.

3. nap: Reggeli után utazás a Júliai Alpok legvadregényesebb tengerszeméhez, a Bohinji-tóhoz. Szlovénia legnagyobb tavát gleccserek formálták és morénák veszik körül, hosszúsága 4 km. Fakultatív kirándulás felvonóval a tó fölé magasodó (1530 m magas) Vogel-hegyre (a program időjárásfüggő). Ezt követően indulás a Triglav Nemzeti Park területén fekvő csodálatos üdülőhelyre, Bledbe. A 475 m magasan fekvő tó nagyszerű klímájának, enyhe éghajlatának köszönhetően népszerű lett a XIX. századi arisztokraták körében, felvirágzását is ennek a kornak köszönheti. Ismerkedés a tóparti település látnivalóival: fakultatív kirándulás pletnával (kb. 20 személyes kishajó) a tó közepén lévő kis szigetre, itt a Szűz Mária zarándoktemplom megtekintése. A hiedelem szerint a templomban található harangot háromszor kell megkongatni, hogy szerencse érje a látogatót: a szigetről így gyakran hallatszik harangszó. A településnek gasztronómiai jelentősége is van: Szlovénia-szerte ismert és kedvelt sütemény a bledi krémes. Hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.
Részvételi díj:       107.000 Ft/fő
1 ágyas felár:           18.200 Ft/fő
BBP biztosítás:         1.620 Ft/fő
Belépődíjak:            kb. 140 €/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 2 éjszakai szállást félpanzióval, az idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást és a belépődíjakat.

Csatlakozási lehetőség: a fenti útvonalon.

nyomtató

 

Nyomtatható verzió: Szlovénia varázslatos tájain 2024

* Az alábbi jelentkezési lapon a “Felszállási helyek”-nél már az egy órával későbbre módosított időpontok találhatók.

A jelentkezés lezárult.