Székelyföld gyöngyszemei – Pünkösd Erdélyben – csíksomlyói búcsú

csiksomlyo

NAGYVÁRAD – SEGESVÁR – GYIMESEK – CSÍKSOMLYÓ – GYILKOS-TÓ – BÉKÁS-SZOROS – MAROSVÁSÁRHELY – KOLOZSVÁR

Erdély a beszélő kövek földje, ahol a nemzeti tudat erősebb, mint bárhol. A magyar történelem szempontjából hosszú évszázadokon keresztül Erdély léte egyet jelentett a megmaradásunkkal. Ha Erdélyben járunk, ne csak a gyönyörű tájat lássuk, hanem engedjük, hogy megelevenedjen a szemünk előtt a múlt. Középkori várkastélyok, századfordulós nagyvárosi építészet, történelmi és irodalmi emlékhelyek, mesebeli falvak, lenyűgöző természeti szépségek, tüneményes emberek – Erdély mindenki számára kínál valamit.

A program során érintett világörökségi helyszín: Segesvár

Időpont:    2024.05.16-20.    (5 nap/4 éjszaka)
Utazás:      légkondicionált, komfortos autóbusszal
Útvonal:    Veszprém – Budapest – Nagyvárad – Ákosfalva – Segesvár – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Gyimesbükk – Csíksomlyó – Farkaslaka – Korond – Parajd – Gyergyószentmiklós – Békás-szoros – Gyilkos-tó – Marosvásárhely – Kolozsvár – Nagyvárad – Budapest – Veszprém
Elhelyezés: 4 éjszaka panzióban, vendégszerető magyar családoknál,
2 ágyas zuhanyozó/WC-s szobákban
Ellátás:      félpanzió (bőséges reggeli és háromfogásos menüvacsora)

Program:

1. nap: Indulás Veszprémből 5 órakor az OMV benzinkút parkolójából. Utazás rövid pihenőkkel a jelzett útvonalon Nagyváradra és ismerkedés a város nevezetességeivel (püspöki székesegyház, kanonok sor, belváros: Szt. László tér, Bremer tér fontosabb épületei, Szigligeti színház, sétáló utca, „Holnaposok” szoborcsoport stb.). Ezt követően továbbutazás Segesvárra. Városnéző séta az ősi szász településen és a vár ódon hangulatú utcáin. Rövid pihenő Fehéregyházán a Petőfi emlékhelynél, majd továbbutazás a Székelyudvarhely közeli faluba: vacsora, szállás (3 éjszaka)

2. nap: Reggeli után egész napos kirándulás: Csíkszereda – Csíkszépvíz – Gyimesbükk – Homoródfürdő – Máréfalva – Székelyudvarhely-Szejkefürdő – Farkaslaka útvonalon.
Csíkszépvíz: látogatás a 2021-ben megnyitott Székely Határőr Emlékközpontban, mely hiánypótló és egyedi turisztikai célpont Székelyföld térképén. A kiállítás bemutatja a székely hadszervezetek és a határőrizet történetét a Keleti-Kárpátokban, az Árpád-kortól a második világháború végéig.
Gyimesbükk: a Rákóczi-vár, Ezeréves határ, 30-as őrház és Kontumáczi emlékhely megtekintése.
Szejkefürdő: Orbán Balázs síremléke a 16 székelykapuval, Mini Erdély Park, ahol több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettje látható.
Farkaslaka: Tamási Áron sírja, Trianoni emlékmű.
Vacsora, szállás, mint előző nap.

3. nap: Reggeli után utazás Csíkszeredára. Fakultatív részvétel a csíksomlyói búcsún, a hálaadó körmeneten és a szabadtéri szentmisén, a világ magyarságának mára egyik legfontosabbá vált rendezvényén. A késő délutáni órákban kb. 17 óra körül visszautazás a szálláshelyre Tolvajos-tető (Hármas kereszt emlékmű) és Székelyudvarhely (rövid ismerkedő séta a „legmagyarabb” városban) útvonalon. Vacsora, szállás: mint előző nap.

4. nap: Reggeli után indulás Korond (kirakodóvásár) – Parajd (sóbánya látogatás) – Bucsin-tetőGyergyószentmiklósPongrác-tető útvonalon a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Séta a tónál és a szorosban. A késő délutáni órákban utazás Gernyeszegre: vacsora, szállás (1 éj)

5. nap: Reggeli után utazás Marosvásárhelyre, a legnagyobb székely városba: itt a Kultúrpalota és képtár megtekintése után rövid szabadidő. Ezután indulás Kolozsvárra. Ismerkedés a „kincses” város nevezetességeivel: Szt. Mihály templom, Fő tér palotái és nevezetes épületei, Mátyás király lovasszobra és szülőháza. Ezt követően hazautazás rövid pihenőkkel Körösfő – Bánffyhunyad – Király-hágó – Nagyvárad – Budapest útvonalon.
Érkezés Veszprémbe a késő esti órákban.
Részvételi díj:    129.900 Ft/fő
1 ágyas felár:        11.600 Ft/fő
BBP biztosítás:      2.700 Ft/fő
Belépődíjak:   kb. 130 RON/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, 4 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést (rádiós audio készülékkel), de nem tartalmazza a kötelező utasbiztosítást és a belépődíjakat.

Ingyenes fel- és leszállási lehetőség: Szombathely – Sárvár – Jánosháza – Bakonygyepes – Veszprém – Várpalota – Székesfehérvár – Budapest útvonalon.

nyomtató

 

Nyomtatható verzió: Székelyföld gyöngyszemei 2024

 

A jelentkezés lezárult!